12.1.09

Στη γκαλερί Kalfayan με τον Tarek Al-Ghoussein

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Tarek Al-Ghoussein για πρώτη φορά παρουσιάζει στην Ελλάδα το έργο του στην Χάρητος 11, στο Κολωνάκι και στη γκαλερί Kalfayan.

Ο καλλιτέχνης έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει και εργάζεται στη Sharjah (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όπου από το 1998 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Στα έργα του, η φωτογραφία του τοπίου δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση της ζωής, αλλά ανταμώνει την αυτοπροσωπογραφία, ώστε τελικά να θίγεται η ιδιαιτερότητα της ταυτότητας του ατόμου: τόσο προσωπικής όσο και κοινωνικής.

«Ταυτόχρονα οι φωτογραφίες του Tarek Al-Ghoussein διερευνούν το μηχανισμό της στερεοτυπικής απεικόνισης των Παλαιστινίων και γενικά των Αράβων ως τρομοκρατών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δύσης. Στη σειρά ‘Self-Portraits’ κεντρικό ρόλο έχει η μοναχική φιγούρα του ίδιου του καλλιτέχνη ο οποίος ποζάρει στο φακό έχοντας τελείως καλυμμένο το πρόσωπό του με μία Παλαιστινιακή μαντίλα (kaffiyeh). Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας φωτογράφισης στην Ιορδανία, σε ένα ύψωμα δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα με θέα την Παλαιστίνη στο βάθος, η αστυνομία τον συνέλαβε και τον ανέκρινε ως ύποπτο για τρομοκρατία.

Διερευνώντας θέματα που έχουν να κάνουν με τον τόπο, τους γεωγραφικούς και πολιτικούς περιορισμούς, την νοσταλγία και την αίσθηση του ανήκειν, τα έργα του Al-Ghoussein αναφέρονται στην προσωπική ανάγκη του καλλιτέχνη να προσδιορίσει τη δική του ταυτότητα ως Παλαιστινίου, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ και δεν έχει ζήσει ποτέ στον τόπο καταγωγής του. Οι φωτογραφίες του όμως, πέρα από τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα τους αποτελούν ταυτόχρονα λυρικές απεικονίσεις εσωτερικής πάλης. Οι ‘τοίχοι’ και τα ‘χαλάσματα’ δίπλα στα οποία ποζάρει συμβολίζουν όχι μόνο τα γεωπολιτικά σύνορα αλλά και τα εμπόδια που καλείται ο ίδιος να υπερνικήσει στην πορεία του προς την αυτογνωσία.

Στα πιο πρόσφατα έργα του ο Al-Ghoussein επεκτείνει την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ υποκειμένου και περιβάλλοντος χώρου δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση “οπτικοποιημένων ιδεών παροδικότητας” και “στη σχέση ανάμεσα στη μοναχική φιγούρα και τα προσωρινά όρια που καθορίζουν ένα μέρος”. Σε αυτές τις φωτογραφίες του Tarek Al-Ghoussein το τοπίο μοιάζει να κυριαρχεί πάνω στις μικρόσωμες ανθρώπινες φιγούρες. Τα μόνα “τείχη” που περιορίζουν το αχανές τοπίο είναι ανθρώπινα δημιουργήματα: τσιμεντένιοι τοίχοι, σωροί χώματος, πλαστικά καλύμματα».

Ωράριο:
Δευτέρα & Σάββατο: 10..00 – 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 20.00

Kalfayan Galleries
11 Haritos Street, 106 75, Athens, Greece
Tel: +30210 7217679 Fax: +30 210 7217623
43 Prox. Koromila Str., Thessaloniki 546 22, Greece
Tel: +302310 231187 Fax: +302310 231820
E-mail: info@kalfayangalleries.com
http://www.kalfayangalleries.com/

Εγκαίνια : Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009 , 20.00

No comments: