10.3.09

Της έρευνας ή... Μη δένιτι τα μάτια σας

Στην περίοδο που γίνεται ‘‘της κρίσης’’ και το αίσθημα του φόβου διαχέεται στην κοινωνία, εκτός και εντός Ελλάδας, διαπιστώνουμε ότι όταν η ανθρωπότητα έχει κρίση, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αμέτοχη και εκατό χρόνια πίσω, αλλά όταν οι άλλες χώρες προχωρούν, εμάς, δεν μας αρέσουν οι συγκρίσεις και μένουμε πίσω αλλά, πάντα εννοώντας, πίσω στην μετα-ολυμπιακή εποχή. Κάποια φωτεινά παραδείγματα, ωστόσο, τα οποία έρχονται από τις πηγές της γνώσης, τα πανεπιστήμια, μπορούν να συντελέσουν ώστε να χαράξουμε νέες πορείες ‘‘άμυνας και κατοικίας’’ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, γενικότερα, στον κόσμο.
1.
Ενδεικτικά, το Queen University of Belfast αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Στην ιστοσελίδα http://www.qub.ac.uk/sites/QUBJobVacancies/ResearchJobs/ υπάρχουν διάφορες ανοιχτές θέσεις, ανάλογα με την ειδικότητα. Οι περισσότερες κλείνουν προς τα τέλη του μήνα.

2.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, στην οποία μπορούμε, μεταξύ άλλων, να διαβάσουμε ολόκληρο το βιβλίο του Raoul Vaneigem The Revolution of Everyday Life στα αγγλικά, είναι η http://library.nothingness.org/articles/SI/en/display/11 .
Επίσης, όσον αφορά στην ποίηση, στον ίδιο ιστότοπο μπορούμε να περιηγηθούμε στο http://library.nothingness.org/articles/all/fr/display/72 για να διαβάσουμε την άποψη του Raoul Vaneigem για τα Πάθη του Λοτρεαμόν του Ιζιντόρ Ντυκάς (Λοτρεαμόν ήταν το ψευδώνυμό του).


3.
Ο αναγραμματισμός σε συνδυασμό με την τεχνολογία μπορεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Αναζητώντας στο διαδίκτυο το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας (HCDI), κατά λάθος έγραψα HDCI με αποτέλεσμα η μηχανή αναζήτησης να με ρίξει επάνω στο Harley Davidson Club Indonesia! Αν και θα το ξανασκέφτονται οι μηχανόβιοι εν δράσει και εν δυνάμει εξωτικού ταμπεραμέντου, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ελληνικού κέντρου ανάπτυξης και καινοτομίας: http://hcdi.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=33
για να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα του Leonardo da Vinci, το οποίο αφορά στην εργασία σε Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία και Τουρκία, για 24 εβδομάδες, δηλαδή για 6 μήνες. Απ’ ότι είδα, ο λογαριασμός ανοίγει στην Alpha Bank, άρα γιατί γράφουν 24 εβδομάδες, αντί για 6 μήνες… δωρεάν διαφήμιση στα open 24…άλλης τράπεζας.
Η επικοινωνία μαζί τους γίνεται μέσω e-mail mobility@helmac.eu , κινητού τηλεφώνου 6936401690 ή μέσω Skype (id: helmacmobility). Στο έγγραφο υπάρχει και ένα άλλο τηλέφωνο 210 3313690, το οποίο, όμως, ανήκει στον εκπαιδευτικό σύνδεσμο Αθηνών ‘‘Ο Ήφαιστος’’ που βρίσκεται στο Μοναστηράκι (Χαβρίου 9). Οι αιτήσεις λήγουν το Μάιο.

4. Τέλος -για την παρούσα δημοσίευση- μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι η http://www.costis.org/books/ , του φίλου από την ομάδα Κοραή, Κωστή Τριανταφύλλου. Στο ιστολόγιο θυμίζω ότι σε παλιότερη ανάρτηση, έχει γίνει αγγλική αναφορά για την έκθεσή του στην αίθουσα τέχνης Λόλα Νικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Στην ιστοσελίδα του Κωστή, μπορούμε να δούμε το ονειροδρόμιο, συγκεκριμένα στο http://www.costis.org/books/costis/dreamdrome/content.htm , και να διαβάσουμε εξαιρετικά βιβλία, όπως την Αυτοκρατορία των Michael Hardt και Antonio Negri, συγκεκριμένα στο http://www.costis.org/books/hardt-negri/empire/empire.pdf .
Επίσης, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, βρίσκουμε άρθρα όπως απόψεις του Φράνσις Μπέικον για τη φιλία, συγκεκριμένα στο http://www.classicbookshelf.com/library/francis_bacon/essays_of_francis_bacon/26/ .
Στην ίδια ιστοσελίδα, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι υπάρχουν έργα του Κορνήλιου Καστοριάδη, για παράδειγμα στο http://www.costis.org/x/castoriadis/Castoriadis-Figures_of_the_Thinkable.pdf και του ντανταϊστή Schwitters, συγκεκριμένα στο http://www.costis.org/x/schwitters/index.asp
Ευχαριστούμε Kostas!

Αυτά και μόνο αρκούν για να κοπεί η τηλεόραση τουλάχιστον για… ένα μήνα. Μη δένιτι τα μάτια σας...
* τη φωτογραφία έχω τραβήξει στο Πήλιο, αλλά δεν είμαι σίγουρη σε ποια ταβέρνα.

No comments: