16.3.09

Το πρώτο τεύχος Poetix παρουσιάζεται στην ΕΣΗΕΑ

οι Eκδόσεις Τυπωθήτω σύντομα προχωρούν στην έκδοση ενός νέου περιοδικού για την ποίηση, το Poetix.

O ρόλος του εξαμηνιαίου περιοδικού Poetix έγκειται και στο να καλωσορίσει την ανατρεπτική φύση της ποίησης, ώστε να υπάρχει χώρος για άγνωστους και νέους ποιητές δίπλα στις δοκιμασμένες φωνές.

Ο τίτλος του περιοδικού προφέρεται μεν ως ''ποέτιξ'', που σημαίνει ''Ποιητική'', όμως συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix, που σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή, ο οποίος κάπου εκεί έξω, μακριά από το αθηναϊκό κράτος της ποίησης, μακριά από το τετράγωνο Ομόνοια-Σύνταγμα-Κολωνάκι-Εξάρχεια, στη Δράμα ή στο Ζάγκρεμπ, στη Βαγδάτη ή στην Μπογκοτά, στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο, ακούει τον παλμό των πραγμάτων, αφουγκράζεται το ρυθμό της Ιστορίας αλλά και της εποχής του, ακούει το σφυγμό της μνήμης και του αίματός του μεταπλάθοντάς τον σε ποίηση. Σε μια όντως ποιητική εποχή, σε έναν κόσμο ποιητικό όπου βεβαιώνεται καθημερινά ότι η ποίηση είναι το τελευταίο οχυρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι κρίμα και άδικο η ποίηση να εξωθείται στον αφανισμό από τον ημερήσιο τύπο και γενικά από τα ΜΜΕ.

Με το Poetix λοιπόν, ένα νέο βήμα ανοίγει για την Ποίηση, τα Ποιήματα και τους Ποιητές, ενώ υπενθυμίζεται ότι, όπως λέει και ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης, «η ποίηση είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να προσεγγίζουμε την ουσία των πραγμάτων». Ενδεικτικά, μερικοί από τους συνεργάτες του πρώτου τεύχους είναι οι: Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης.

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι εκδόσεις Τυπωθήτω, παρουσιάζουν το 1ο τεύχος του περιοδικού Poetix, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στην Αθήνα, την Παρασκευή, 20 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.

No comments: