7.5.09

Πάμε για Hijab Frappé (Χιτζάμπ Φραπέ) στο Άλεκτον

(devised theatre)
Για 4 παραστάσεις

7 - 10 Μαΐου 2009

To Hijab Frappé (Χιτζάμπ Φραπέ) παρουσιάζει στο Θέατρο Άλεκτον (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός, τηλ: 210-3422.001, 210-3664.368) για 4 παραστάσεις (7-10 Μαΐου) την ιστορία 3 γυναικών που ζουν στην Αθήνα σήμερα: της Αζαντέ, μίας μετανάστριας που ήρθε πρόσφατα από το Ιράν, της Μαίρης, μίας Ελληνίδας Χριστιανής ορθόδοξης μητέρας δύο παιδιών, και της Άννας, μιας Ελληνίδας η οποία επέλεξε να ασπαστεί το Ισλάμ.

Τι γίνεται όταν συναντιούνται αυτές οι γυναίκες; Hijab Frappé!

To Hijab Frappé* είναι το αποτέλεσμα ενός θεατρικού εργαστηρίου, στο οποίο συμμετείχαν 15 γυναίκες, ηλικίας 14 έως 60 ετών. Οι καταβολές τους περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και την Αγγλία. Το θρήσκευμά τους: Χριστιανές, Μουσουλμάνες, Μπαχάι και… άθεες. Μερικές είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και μερικές υποδύονται ρόλους για πρώτη φορά.

Επιμέλεια κειμένου: Shirin Youssefian Maanian, Αθηνά Αρσένη
Σκηνοθεσία: Shirin Youssefian Maanian
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Αρσένη
Παίζουν: Σοφία Λιάκου, Μαρία Τζίμου, Άννα Μακρή, Άγκυ Κοντού, Χριστίνα Μάμπγκερ, Habiba Srij, Κλεοπάτρα Κατσαραγάκη, Παναγιώτα- Μέλια Πουρή, Στέλλα Μαρή.
Φωτισμοί: Άννα Σωτρίνη
Σκηνογραφία: Shirin Youssefian Maanian
Μουσική Επιμέλεια: Karen Solomon
Φωτογραφία και Βίντεο παράστασης: Cassi Moghan
Κοστούμια: Ξανθή Tαβουλαρέα
Χορογραφία: Αθηνά Αρσένη
Τεχνικός φωτισμού και ήχου: Χάρης Δάλλας
Φωτογραφία Αφίσσας: Vishy Moghan

Παραγωγή Άλεκτον
Παραστάσεις: Πέμπτη 7, Παρασκευή 8, Σάββατο 9, Κυριακή 10 Μαΐου, ώρα 9μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θέατρο ΑΛΕΚΤΟΝ, Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός ΑΘΗΝΑ
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ: 210-3422.001, 210-3664.368
Ώρες ταμείου: 7μμ-9μμ

*To Hijab Frappé είναι αφιερωμένο στην Tahirih, ποιήτρια και μυστικίστρια του 19ου αιώνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό του Ιράν της εποχής εκείνης, όταν παρουσιάστηκε στο κοινό χωρίς τη μαντήλα. Με την κίνησή της αυτή σηματοδότησε τον ερχομό μιας νέας εποχής ισότητας των φύλων και διαφωτισμού. Τα τελευταία της λόγια, πριν την εκτέλεσή της, ήταν: «Μπορείτε να σκοτώσετε εμένα...αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε τη χειραφέτηση των γυναικών!»
Το έργο παρουσιάζεται στην Ελληνική γλώσσα. Το πλήρες κείμενο του έργου στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα διατίθεται σε φυλλάδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δομήθηκε από τις εμπειρίες όλων των γυναικών που συμμετείχαν στα θεατρικά εργαστήρια ReconcArt.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ReconArt με συμμετέχουσες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, επιχειρεί να διερευνήσει τα κύρια ζητήματα που συναρτώνται με τη χρήση της μαντήλας, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά τόσο από γυναίκες μουσουλμάνες και μη, επιδιώκοντας τη «Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη».

Το ReconArt συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000. Συντονίζεται από την ελληνική εταιρία PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών και συμμετέχουν: από την Ελλάδα το ΑΛΕΚΤΟΝ και το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ), από τη Βουλγαρία η Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού και από την Ιταλία το ίδρυμα AIDA.
Περισσότερες πληροφορίες για το ReconcArt στην ιστοσελίδα http://www.reconcart.eu/

Εικαστική Έκθεση
Στα πλαίσια του προγράμματος ReconArt, 4–14 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου Άλεκτον, θα παρουσιάζεται έκθεση με έργα καλλιτεχνών που αφορούν στο κοινωνικό αυτό θέμα, αλλά και παρουσίαση από τη δωδεκάμηνη πορεία των εργαστηρίων του προγράμματος, στα οποία έλαβαν μέρος γυναίκες, Χριστιανές και Μουσουλμάνες, μερικές από τις οποίες φορούν τη μαντήλα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
*Σχόλιο: επίσης, στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, στις 15 & 16.05.09, στον Πολυχώρο "ΑΘΗΝΑΪΣ", Καστοριάς 34-36, στο Βοτανικό, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις με θέμα τη μαντήλα, μεταξύ των οποίων και η βουλγάρικη παράσταση του έργου Μαντήλα στον ήλιο του Kiril Topalov (και τις δύο ημέρες στις 18.00 το απόγευμα), ενώ θα υπάρξει και διεθνές συνέδριο για το ίδιο θέμα, στις 15.05.09. Και αυτές οι παραστάσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.
Πληροφορίες :
Εταιρία Prisma- Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών
τηλ. 210-7525 660

No comments: