3.6.09

Χαρακτικά στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 3-30.06.09

Τα χαρακτικά του
Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων «Πρώτη Έκδοση», η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην γκαλερί της Χατζηκυριάκος-Γκίκας Τα χαρακτικά του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Η συλλογή περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- έργα των Pablo Picasso, Marc Chagall Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη και Μιχάλη Τόμπρου. H έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, στις 20:30. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης / επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

Τα χαρακτικά της συλλογής είναι κυρίως δώρα των καλλιτεχνών προς το ζεύγος Κατακουζηνού, η οικία των οποίων αποτέλεσε διάσημο καλλιτεχνικό σαλόνι της Γενιάς του ´30. Παράλληλα, τα έργα δείχνουν τους ισχυρούς δεσμούς, που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε σημαντικούς, πνευματικούς ανθρώπους και σε καλλιτέχνες της εποχής.

Μέσα από αυτήν την έκθεση, η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον Άγγελο Κατακουζηνό, που εκτός από καταξιωμένος νευρολόγος και ψυχίατρος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από το 1967 μέχρι το 1975. Την περίοδο αυτή ανέδειξε την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε πολιτιστικό οργανισμό κύρους, θέτοντας έτσι τις πολύτιμες βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξη και πρόοδό της.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, χαρακτικά έργα του Νικόλαου Χατζηκυριάκου – Γκίκα με τον οποίο ο Α. Κατακουζηνός διατηρούσε στενή φιλία. Ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας ήταν, και αυτός, ένας από τους ιδρυτές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. H Ελληνοαμερικανική Ένωση έδωσε το όνομά του σε μία από τις γκαλερί της, όπου και παρουσιάζονται τα χαρακτικά έργα της έκθεσης.

Παράλληλα, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζεται εκπαιδευτική έκθεση για την χαρακτική τέχνη από την ALPHA BANK με τίτλο «Τι είναι Χαρακτικό;».
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009, 20:30
Γκαλερί Χατζηκυριάκος - Γκίκας
Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Διάρκεια Έκθεσης: 3 – 30 Ιουνίου 2009
* H έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 8.06.2009
Ωράριο:
Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 21:00
Σάββατο: 10:30 – 14:30
Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
* επίσης στις 17.06. και 24.06.09, στις 20.00
θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις στο
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4 (5ος όροφος)
με θέμα:
Καλλιτέχνης –Έργο -Θεατής, Αμφίδρομες Σχέσεις
Περιορισμένος αριθμός θέσεων για τις διαλέξεις
Κρατήσεις στο πολιτιστικό τμήμα της Ελ. Ένωσης, στο τηλ: 210 3680071
(Καθημερινά: 09:30 – 17:30)
*photo credit line:
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ο θρίαμβος του Δημοτικισμού, λιθογραφία, 1939. Χαρισμένο στον Άγγελο Κατακουζηνό από τον καλλιτέχνη.

No comments: