9.7.09

Είσαι πιο έξυπνος από έναν ταξιδιώτη της Κορίνθου;

Κάνοντας το τεστ …ξυπνάς το κ-άστρο μέσα σου!
Πώς ονομαζόταν, τα πανάρχαια χρόνια, ο συνοικισμός των ανθρώπων που έμεναν στον Ακροκόρινθο και γιατί;
Ονομαζόταν ‘‘Εφύρα’’, που σημαίνει ‘‘σκοπιά’’, ‘‘παρατηρητήριο’’, ‘‘βίγλα’’, διότι, από το κάστρο του Ακροκόρινθου, το μάτι αγκαλιάζει τη μεγαλύτερη έκταση της Ελλάδας: τον Κιθαιρώνα, τα Γεράνεια, την Κυλλήνη, τον Ελικώνα, τον Παρνασσό και τη Γκιώνα. Για παράδειγμα, ανατολικά φαίνονται η Πάρνηθα, η Αίγινα, και η Σαλαμίνα, ενώ στα νότια βρίσκονται οι Μυκήνες και τα βουνά της Αργολίδος. Λόγω αυτής της σημαντικής θέσης του κάστρου του Ακροκόρινθου, πιθανότατα, ο Όμηρος χρησιμοποιεί και τις δύο ονομασίες, χωρίς διάκριση, για την πόλη: την ονομάζει και ‘‘Εφύρα’’ και ‘‘Κόρινθος’’.

Πότε ο Ακροκόρινθος παραδόθηκε στους επαναστατημένους Έλληνες;
Παραδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1822.

Τι είναι η Πειρήνη;
Είναι μια φυσική πηγή νερού, την οποία διαθέτει ο ασβεστολιθικός βράχος με υψόμετρο 575μ., όπου βρίσκεται το κάστρο του Ακροκόρινθου. Ειδικότερα, αυτή η θολωτή, υπόγεια δεξαμενή τροφοδοτούσε με νερό και την κάτω πόλη της Κορίνθου.

Με ποια μυθικά πρόσωπα είναι συνδεδεμένη η ιστορία της Κορίνθου;
Αρχικά με τον Σίσυφο, το γιο του Αιόλου, διότι πίστευαν πως ο Σίσυφος υπήρξε ο ιδρυτής της πόλης, 1500 χρόνια πριν από την κλασική εποχή. Κατά τα ηρωικά χρόνια, εδώ ο Ιάσων κατοίκησε ως ηγεμόνας και η Μήδεια σκότωσε τη δεύτερη γυναίκα του, τη Γλαύκη. Τέλος, στην πηγή Πειρήνη, ο ήρωας Βελλεροφόντης, εγγονός του Σίσυφου, δάμασε το φτερωτό άλογο, τον Πήγασο.

Ποιος κυλούσε το βαρέλι (κατοικία του) στην Κόρινθο;
Ο Διογένης.

Ποιο αερικό τριγυρνά τις νύχτες στην Παλιά Κόρινθο;
Είναι το φάντασμα του Κιαμήλ Μπέη, ενός πάμπλουτου Τούρκου, Κορίνθιου άρχοντα, που είχε ακίνητη περιουσία στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα: στα Μέγαρα, στη Λιβαδειά και στη Θήβα. Έμεινε γνωστός, όμως, και για τη μυθική δύναμή του, καθώς υπήρχε η φήμη ότι όλος ο βράχος του Ακροκόρινθου από κάτω ήταν σκαμμένος από τον Κιαμήλ. Μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης, το δεύτερο έτος, ο Κιαμήλ δεν άντεξε να περιμένει τον Μαχμούτ Πασά (το Δράμαλη) να τον ελευθερώσει, και ανεβαίνοντας στο κάστρο, ‘‘τράβηξε την κουμπούρα του και μπαμ…(..)Κι έγινε ξωτικό ο Μπέης και γυροβολά, τα μεσάνυχτα, στο κάστρο, φορώντας τη σαρήκα του και τ’ αντερί του, το πλατυβράκι και το μεϊντανογέλεκό του μέσα απ’ το γιουρδί και τη φαρδιά του φλοκάτα και κρατώντας τ’ ασημοκούμπουρά του στο σελάχι’’.

Τι υπήρχε πριν από μερικούς αιώνες στην περιοχή της σημερινής διώρυγας της Κορίνθου;
Υπήρχε το τέταρτο τείχος του Ιουστινιανού ‘‘Εξαμίλιο’’, το όνομα του οποίου προερχόταν από το μήκος του (6 μίλια), ενώ τα ερείπιά του χρησιμοποιήθηκαν ως οροθετική γραμμή κατά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699), όταν η Πελοπόννησος περιήλθε για τελευταία φορά υπό την κυριαρχία των Ενετών.

Και το Πεντεσκούφι τι είναι;
Είναι ένα μεσαιωνικό μικρό κάστρο, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ακροκόρινθου, στο ύψωμα Καστράκι και οι Φράγκοι το έχτισαν το 1205, μετά την άλωση της Πόλης. Το βλέμμα ανταμώνει έναν τετράγωνο πύργο, στο εσωτερικό μιας ακανόνιστης αυλής, που περιβάλλεται από οφιοειδές τείχος. Η ονομασία Πεντεσκούφι φαίνεται ότι αποτελεί παραφθορά της γαλλικής λέξης Mont Escovée ή Mont Esquiou.

Για τη φωτογραφία:
http://www.panoramio.com/photo/12316989

No comments: