23.9.09

25-27.09.09: Πάμε και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά
25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2009


Εορτασμός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πιστεύω-δημιουργώ-στοχεύω. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίπτυχο μήνυμα εν όψει των εορτών στα ελληνικά μουσεία για τις Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα έτη 2009 και 2010 αντίστοιχα. Καθώς, ο γενικός τίτλος, που αγκαλιάζει τις συγκεκριμένες εορταστικές δράσεις, είναι: «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο». Τρόπον τινά, πείθοντας τον κόσμο να πιστεύει σε αυτούς, οι «μάγοι» διατηρούν τη δύναμή τους, και επιπλέον, έχουν ανάγκη από ένα τελετουργικό, πλαισιωμένο από ξόρκια και φυλακτά, ώστε να δημιουργούν μέσα σε αυτό και να στοχεύουν στο μέλλον.

Αν παραλληλίσουμε, σήμερα, το μάγο με ένα ρήτορα, η δεινότητα του οποίου έγκειται στην καλλιέργεια της ευγλωττίας, τότε το στοιχείο της ευγλωττίας δεν θα ήταν ξόρκι αλλά και φυλακτό μαζί; Ένα ξόρκι μεν για όποιον ασπάζεται, αδύναμα, τις γνώμες του άλλου και ένα φυλακτό δε, γι’ αυτόν τον άλλο, που μπορεί και εξουσιάζει εκείνον, που απαραίτητα δε γνωρίζει; Κι αν αυτό, τελικά, ισχύει, τότε ισχύει και το άλλο, ότι ένας χειριστής του λόγου, σαν καλός αυτοκινητιστής, δεν επιδιώκει να γίνεται καλύτερος παρά μόνο όταν κατευθύνεται, ανοιχτά, στη διπλή λωρίδα του αγνώστου, χωρίς να προσπερνά τις ερμηνείες για τα γεγονότα, ακόμη και τις λεπτομέρειές τους.

Όπως το παιδί που χαμογελά σε έναν άγνωστο στο δρόμο, ομοίως και ο ρήτορας χαμογελά στο ίδιο, στο άγνωστο, που δεν έχει, όμως, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς, με τα χρόνια, οι εσωτερικευμένες σχέσεις του αντικειμένου έχουν προικίσει τον ‘‘ώριμο’’ άνθρωπο με μια επαρκέστερη κριτική επί πολλών πραγμάτων, ώστε και να τα γνωρίζει αλλά και να τα αναγνωρίζει.

Ερμηνεύοντας την παραπάνω αλληλουχία παιδιού-αγνώστου-ρήτορα, θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε το εξής: για να είναι κάποιος δεινός ομιλητής, πρέπει να ανασύρει και το στοιχείο της παιδικότητας από μέσα του. Και αυτή η επιτακτική αναφορά δεν είναι ασύνδετη με τα προηγούμενα, αν ανατρέξουμε στην παιδική ψυχολογία και δούμε την εγωκεντρική διάθεση του παιδιού, το οποίο επιδιώκει-και δεν θέλει μόνο-να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παρέας.

Γιατί, τώρα, τέθηκε αυτό το θέμα; Διότι, ερχόμαστε σε επαφή με τους μάγους, τα ξόρκια και τα φυλακτά, εξ απαλών ονύχων. Ώστε, στο εγχείρημα οι ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς να εορταστούν στα μουσεία, είναι ωφέλιμο και για τα παιδιά να συμμετάσχουν με την επίσκεψή τους. Για γενόμενους ρήτορες (ενήλικες) και γεννημένους μάγους (παιδιά), λοιπόν, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των προσεχών ημερών με τις παρακάτω δράσεις-εκδηλώσεις:

1. Μικρή περιοδική έκθεση «Η Μαγεία στην αρχαιότητα. Μύθοι και σύμβολα», με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου.
Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο του μουσείου), Πατησίων 44, και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009.

2. Ξενάγηση για ενήλικες στην έκθεση και συζήτηση για το θέμα της μαγείας στην αρχαιότητα, την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00-12:00.
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.
τηλ. 210 8217717
από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9.00-16.30
(Tμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων)

3. Στο χώρο της περιοδικής έκθεσης θα διατίθεται φυλλάδιο / κατάλογος με άλλα, σχετικά με τη μαγεία, αρχαία αντικείμενα, καθώς και τη θέση στην οποία αυτά εκτίθενται, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα εντοπίσουν μόνοι τους μέσα στο Μουσείο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44
Τηλ 210 8217724
Φαξ: 210 8213573, 8230800
Email: eam@culture.gr
http://www.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3249

Αναζητάτε κάτι ακόμα;
http://www.fullmoon-mag.gr/creations/System/system_chapter_08.htm

Και για να μιλάμε σωστά:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/language/lingual_remarks.htm

No comments: