21.9.09

Debate από και για το Σινεμά: Open the Gate

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -
Νύχτες Πρεμιέρας, διοργανώνει το
«Debate του Ελληνικού Κινηματογράφου»,
την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00
στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24)

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει φέτος –εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών- ένα debate ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς και στους εκπροσώπους των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στην αρχή θα τοποθετηθούν οι Έλληνες δημιουργοί και στη συνέχεια θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Από την πλευρά των κομμάτων η εκπροσώπηση είναι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Θεόδωρος Δραβίλλας, από το ΠΑΣΟΚ η Μαρία Δαμανάκη, από το ΚΚΕ η Εύα Μελά, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γρηγόρης Ψαριανός, από τον ΛΑΟΣ ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και από το κόμμα των Οικολόγων ο Νίκος Μυλωνάς.

Σε κάθε ομιλητή θα δοθούν τρία λεπτά για να αναπτύξει τις θέσεις του, έτσι ώστε το Debate να μην κρατήσει περισσότερο από 45 λεπτά με μία ώρα.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η αναζήτηση μιας σοβαρής και μόνιμης λύσης για τα προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου και η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναπτυξιακού νόμου για το ελληνικό σινεμά.

Τα θέματα της συζήτησης θα είναι:

- η απόφαση των Ελλήνων Σκηνοθετών να απέχουν από τα κρατικά βραβεία κινηματογράφου 2009,
- οι προτάσεις τους, που αφορούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κινηματογράφου
- και οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων για τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο.
*στη φωτογραφία, ο Peter Greenaway, η ταινία του οποίου Rembrandt J' accuse προβλήθηκε το Σάββατο 19.09.09, στο Δαναό 1, παρουσία του σκηνοθέτη, που προσπάθησε να συμπυκνώσει το νόημα της ταινίας του, για το κοινό, μέσα σε λίγες φράσεις, και με ''βοήθεια'' μετάφρασης (όσοι ήταν εκεί, ξέρουν).

No comments: