14.9.09

Άγι Ζήτα Ultraviolet: από τις 15.09 στην «7»

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του
ΑΓΙ ΖΗΤΑ με τίτλο “ u l t r a v i o le t’’.


ΤΙ:
Η δουλειά του Άγι Ζήτα έγκειται σε μια απόπειρα αναζήτησης: του εσωτερικού ρυθμού και των εσωτερικών δομών των πραγμάτων. Αυτή την αναζήτηση, ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται συστηματικά. Ο τίτλος της έκθεσης “ u l t r a v i o le t’’ υπονοεί, για τον επισκέπτη της έκθεσης, την ανάγκη πολλών επιπέδων και δομών, χρόνων και τόπων, για να αποκομίσει το αποτέλεσμα αυτής της απόπειρας. Ίσως ο τίτλος να σημαίνει και heart clockwise, εάν συνδέσουμε την έννοια του υπαρξιακού check-up με την εικόνα μιας καρδιάς-κλειδωμένου ρολογιού, οι δείκτες του οποίου κινούνται δεξιόστροφα.

ΠΩΣ:
Με βασικές επιρροές από την θεωρία του Χάους και, ειδικότερα, από τις αρχές της αυτό-ομοιότητας [ self-similarity] και των νήσων σταθερότητας [ islands of stability],
ο Άγις Ζήτα αναπτύσσει τον ζωγραφικό του χώρο με βασικό εργαλείο το σημάδι-σύμβολο. Μέσα από την χρήση διάφορων υλικών [λάδια, μολύβια, αερογράφοι], στα έργα του, είναι προφανής ένας αφηρημένος εξπρεσιονισμός, στο ρεύμα του οποίου ο δέκτης δεν είναι παρά α-Nemo-δέκτης ή ανεμοδείκτης: δέχεται τον άνεμο, την αύρα του τίποτε, για να νιώσει την απελευθέρωση του να είναι ανώνυμος και να κινείται, ανώνυμα, στο χώρο για να μπορέσει να εκφράσει επώνυμα, στη συνέχεια, τον δικό του, προσωπικό άνεμο, μέσα από τη δική του τέχνη. Τα έργα υπάρχουν για να συνομιλούν οι καλλιτέχνες εις στο διηνεκές. Υπάρχουν για να επικοινωνούν οι τέχνες υπογείως… Ώστε, οι επισκέπτες να σκέπτονται και να ‘‘λαμβάνουν’’, όχι μόνο να απολαμβάνουν.

Καθώς, και οι σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα έχουν τη δική τους αρχιτεκτονική, ενέχει ενδιαφέρον η απόπειρα να συσχετίσουμε ένα αντικείμενο, δομημένο ον που βλέπουμε, με αυτό, το αδόμητο ίσως, αντικείμενο που έχουμε στο νου μας, τη σκέψη. Ώστε, τότε, ενδέχεται να μην γνωρίζουμε σε ποιο σημείο να τοποθετήσουμε το αλλόκοτο, αυτό που βλέπουμε χωρίς να έχουμε διαβάσει γι’ αυτό και χωρίς, επομένως, να ήταν πραγματικό. Μάλλον το αλλόκοτο θα τοποθετηθεί στο ενδιάμεσο. Η δουλειά του Άγι Ζήτα θέτει πολλά ερωτήματα.

Άγις Ζήτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου και αρχιτεκτονική στην Architectural Association του Λονδίνου .

Ατομικές εκθέσεις :
2006 Etoile Toy Visual Art – Φλωρεντία, Ιταλία
2008 Chaos Gallery – Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία
2009 Innsbruck International Art Fair – Ίνσμπρουκ, Αυστρία
2009 Γκαλερί «7», ΑΘΗΝΑ

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 15.09 – 03.10.09
ΩΡΕΣ : Τρίτη , Πέμπτη , Παρασκευή : 11.00- 14.00 & 18.00-21.00
Τετάρτη , Σάββατο : 11.00 – 15.00

Γκαλερί «7»
Ζαλοκώστα 7
Τηλ.– Fax: 210-3612050
email: gallery7@hol.gr

No comments: