10.12.09

Στη Φυλακή της Εικόνας του Ν. Χουλιαρά: από 17/12




Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει
την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χουλιαρά
«Στη Φυλακή της Εικόνας», με σχέδια και ζωγραφικά έργα των τριών τελευταίων ετών (2006-2009).

Πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση, όσο προσωπικά και βιωματικά είναι και τα έργα του Νίκου Χουλιαρά.

Όπως σημειώνει ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, αδερφός του Νίκου Χουλιαρά, στο κείμενο με τίτλο «Για το Νίκο» που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:
"Αν κάτι τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη, είναι η ίδια η δουλειά του. Για όσους τον ξέρουν ή μάλλον για όσους δεν τον ξέρουν, είναι ένας σπουδαγμένος αυτοδίδακτος. Είναι τόσο προσωπική η δουλειά του, που δεν μπορεί να ταξινομηθεί, είτε φορμαλιστικά, είτε ιστορικά. Ποτέ δεν επεδίωξε να είναι της μόδας, γι’αυτό και οι πάσης φύσεως τεχνοκριτικοί ένοιωθαν αμηχανία μπρος το έργο του.

Πάντα όμως με εξέπληττε η εκτίμηση των συναδέλφων στο έργο του και ειδικά των νεων. Λογικό, γιατί αυτό που τον ενδιέφερε, ήταν να παρατηρεί τη ζωή, τον άνθρωπο στις μεγάλες και στις μικρές στιγμές του. Να παλεύει με τις φοβίες του - τα έργα του κυριαρχούνται από σκιές - να περιγράφει τις σκοτεινές σχέσεις που κυριαρχούν τους ανθρώπους και να τραγουδά τη νύχτα και την μελαγχολική ομορφιά της.

Τον θυμάμαι, με την ίδια ευκολία που έφτιαχνε τις χρωματιστές πινακίδες «ΤΙΜΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑΙ» και «ΕΙΜΕΘΑ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΙ» στο μαγαζί του πατέρα, να καταγράφει και σε χιλιάδες σχέδια, ζωγραφιές, γραπτά κ.λπ τα σπουδαία και τα ευτελή της ζωής. Να ζει σαν «αιώνιος φοιτητής» απαξιώνοντας πράγματα που για άλλους θεωρούνται σημαντικά, προσπαθώντας να σχεδιάσει την καθημερινότητα του, ώστε τίποτα να μην τον εμποδίζει στο έργο του. […] Του εύχομαι για πολλά χρόνια ακόμα, να εξακολουθεί να καταγράφει εικαστικά όλα αυτά που τον στοιχειώνουν και μας αφορούν όλους".

Διάρκεια έκθεσης: 17.12.09-16.01.2010
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, μετά τις 20.00
Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»
Καπλανών 5 & Μασσαλίας, 106 80, Αθήνα
Τηλ.: 210 3390946
Fax : 210 3390947
http://www.kaplanon5.gr/

No comments: