25.2.10

Γυρίζει αλλά πήζει, τι είναι; Τηλεθεατής ο μικρούλης

Τρίτη, ενώ το βράδυ πλησιάζει, αποφασίζω να κάνω μια βόλτα από τα δελτία ειδήσεων. Στο μεταξύ, έχει συμβεί κάτι απίστευτο στον κόσμο. Γερμανικό περιοδικό πασίγνωστο, το ‘‘Focus’’, και στο εξώφυλλο αλλά και σε εκτενές δημοσίευμα, κατηγορεί, εμάς τους Έλληνες, ως… απατεώνες. Γιατί άραγε; Δεν είναι πράγματα αυτά. Και βάζουν, στο εξώφυλλο, τη Θεά, Αφροδίτη της Μήλου, να κάνει μιαν άσεμνη χειρονομία, αδικαιολόγητη για τα ήθη μας. Αυτήν που, πώς την περιέγραψε, εν αρχή του δελτίου του MEGA, και η Όλγα Τρέμη; Κίνηση «με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο» και, σταθερό φυσικά, χωρίς τρέμουλα και τύψεις.

Κι όμως, κι από το Λεωφορείον Ο Πόθος έχει επικρατήσει η εξαιρετική φράση «Πάντοτε στηριζόμουν στην καλοσύνη των ξένων». Κι ακόμη, κάθε φορά που ταξιδεύω, διαπιστώνω ότι μας αγαπούν οι ξένοι, ιδίως αν έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και τις παραλίες στα νησιά, και αρχίζουν να μου λένε ένα κατεβατό από ελληνικές λέξεις, όπως «σπανακόπιτα» και «χαρτοπετσέτα», για να χαμογελάσω και να πω μπράβο, αν κι εμείς διαβάζουμε Καλβίνο από το πρωτότυπο και Ρογκοζίνσκι. Όταν μια Γερμανίδα, σαράντα ετών, που έρχεται κάθε χρόνο διακοπές στην Πελοπόννησο και τη γυρίζει με το ποδήλατό της (!), μου ανέφερε τη χαρτοπετσέτα, της λέω: «εντάξει τη σπανακόπιτα, το καταλαβαίνω, αλλά τη χαρτοπετσέτα, πώς και τη θυμάσαι»; Ο λόγος ήταν, ότι της άρεσε η προφορά. Ο ξεχωριστός ήχος, λοιπόν, της ελληνικής γλώσσας μπορεί να αποβεί υπέρ μας.

Κακώς νευρίασαν, επομένως, οι παρουσιαστές των ελληνικών δελτίων με το άσεμνο εξώφυλλο του ‘‘Focus’’. Διότι, κάτι άλλο συμβαίνει: πράγματι, «Άμαχος γαρ εμπαίζει Θεός, Αφροδίτα». Προφανώς. Η Θεά φταίει για όλα. Ήτανε θέλημα Θεού η Ελλάδα να βγει στην επικαιρότητα. Να σταματήσει η χώρα να επικαλείται μόνο την κλασική αρχαιότητα για να προχωρήσει μπροστά. Σκέφτηκε η Θεά, δεν μπορεί να σηκώνει άλλο αυτό το βάρος στην πλάτη, πόσο να γείρει πια; Κι επειδή, και η κακή διαφήμιση δεν παύει να είναι γύρη διαφήμισης, αντί ακόμη να χρωστάμε τα χρήματα, για εκείνες τις περιβόητες διαφημίσεις Live your Myth in Greece, στο CNN, τότε που και ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωνε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «το υπουργείο τουρισμού χαράσσει νέους δρόμους», ξεκινώντας πάντα από τη δημιουργία ιστοσελίδας, δηλαδή ψηφιακά και νοητά, ίσως αυτή η κακή δημοσιότητα πλέον να δίνει τα άμεσα κίνητρα για να την αντιμετωπίσουμε προς όφελός μας. Μέχρι και το σύνδρομο του Ηνίοχου εμφανίστηκε στο Σύμπαν. Δε χωρά αμφιβολία: όλα, σε ουρανό και γη, αναδύουν… Ελλάδα. Focus and Universe call Greece.

Λέξεις με το δελτίο: Στο δελτίο του Άλφα, σε απευθείας σύνδεση, ο κ. Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος, λέει ανοιχτά- και ξάστερα- ότι τραβάμε τα άρματα της κρίσης εξαιτίας του κ. Αλογοσκούφη. Τρεις φορές ρωτήθηκε, την ίδια απάντηση έδωσε ο άνθρωπος, κατονόμασε τον κ. Αλογοσκούφη, συγγραφέα και του περιβόητου Η Ελλάδα μετά την κρίση –γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, ποιος μπορεί να γνωρίζει το θέμα καλύτερα και de profundis- ότι ο άνθρωπος αυτός μας έσυρε στην κρίση.
Και παρόλο που ο παρουσιαστής του Άλφα είπε ότι αυτές είναι σοβαρές δηλώσεις, -σκεφτόμαστε: να κατηγορείς έναν άνθρωπο που δήλωσε ότι θα επέστρεφε στην πανεπιστημιακή διδασκαλία;- ανένδοτος ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Αλογοσκούφης χειρίστηκε τις στατιστικές» το 2004 είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει την αξιοπιστία της στους εταίρους. Και καθώς έχω εισπράξει το νόημα, ότι ο κ. Χατζημαρκάκης, που είναι αγαπητός στην Κρήτη και κάνει τα καλοκαιρινά μπάνια του, δεν θα δεχτεί και περιχαρής να αναλάβει το δυσάρεστο ρόλο του Ομογενή ελεγκτή, - θα του έχουν εκεί που θα μένει νερά, λουλούδια στο δωμάτιο, τζακούζι- τσακ πηγαίνω, με ένα κουμπί, στον ευχάριστο παράδεισο της ΕΤ3. Σε αυτόν τον άλλο κόσμο του ντοκιμαντέρ, βλέπω έναν ερωτικό χορό φιδιών να εκτυλίσσεται στα ύδατα. 6 αρσενικά φίδια πολιορκούν ένα θηλυκό. Από το θηλυκό φίδι εκλύεται η ουσία «φερομόνη», η οποία ευνοεί τις ερωτικές περιπτύξεις, εξ ου και το αποτέλεσμα. Ώστε, ενώ τίποτε δεν είναι τυχαίο, αναρωτιέμαι, όπως ένα υγιές φίδι βγάζει «σαν κάλτσα» το παλιό δέρμα του: μια υγιής πολιτική, τι πρέπει να απεκδυθεί, για να πείσει ότι αλλάζει πορεία;

http://www.fabula.org/revue/document4156.php
http://www.chatzimarkakis.gr/modules/news/

*βίντεο για την Ελλάδα όπως την εμπνεύστηκαν
http://www.youtube.com/watch?v=kCWDdZYY1Bo
(δήλωση κόντρα-φιλέτο: μια φορά –κι έναν καλό καιρό- περπατούσα στη Σταδίου. Από πίσω έρχονταν φορτωμένοι 3 ξένοι φοιτητές με σάκους. Στα δεξιά έκαναν έργα, κι επειδή οι άνθρωποι δεν χωρούσαν στο πεζοδρόμιο, μουρμούριζαν, οπότε γυρίζω κι εγώ, η αδιάκριτη φωνή καλής θέλησης, λέγοντας : «welcome to Greece». Χαμογέλασαν, πλην όμως τους έστριψα και στη σωστή κατεύθυνση, προς τον ξενώνα της Κυδαθηναίων που έψαχναν. Αυτό είναι η Ελλάδα, η καλοπροαίρετη ματιά του Έλληνα, όχι τα φαντασμαγορικά πανηγύρια με φωτιές τη νύχτα… σε ποιους απευθυνόμαστε και τι σχέδιο για τον τουρισμό προβάλλουμε προς τα έξω; )
*στη φωτογραφία η χειρονομία είναι από την ελληνική νοηματική και αφορά στην απόδοση "του σωστού" ή "της ελευθερίας", όταν δε μένει σταθερή στον ώμο αλλά κινείται μπροστά.

No comments: