18.2.10

SLAM THE DOOR ON TV: MAZI στην ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ ή/και στη ΧΑΡΤΑ


Because Allen Ginsberg says, "Slam! Into the Mouth of the Dharma !"
Because Gregory Corso says, "Why do you want to hang out with us old guys? If I
was young, I'd be going to the Slam!"
Because Bob Kaufman says: "Each Slam / a finality." —Bob Holman
from "Why Slam Causes Pain and Is a Good Thing"

SLAM ΕΙΝΑΙ αυτό που δεν ξαναπαρουσιάστηκε. Είναι φευγαλέο, μπορεί και απότομο. Slamιαστές και slamιάστριες αντλούν έμπνευση από τη ζωή και τη σκηνή, για να ανοίξουν στο κοινό μια θύρα από τον εαυτό και το έργο τους, μόλις μέσα σε 3 λεπτά: ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ας σημειώσω: το κοινό είναι πρόσωπα και όχι νούμερα. Ενδιαφέρονται γι’ αυτό που βλέπουν. Τι γίνεται, αν μερικοί στίχοι χαθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης; Μανωλίτο! Μου συνέβη, συμμετέχοντας στο «πρώτο κύμα». Πέρασα κι εγώ απ’ το Dasein της Σολωμού, -στα Εξάρχεια-, αρχές Νοεμβρίου 2009. Λοιπόν: ισχύει ότι, και η σιωπή είναι μέρος της παράστασης. Είναι απλό. Ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει ο εαυτός σου, αν δεν τον προκαλέσεις να στο δείξει: για σένα και από σένα. Αντέχεις να είσαι στην απέξω; Είναι τόσο απλό.

SLAM: αμερικάνικο όνομα, καταγωγής Σαν Φρανσίσκο. Δίνει την αφορμή για ποιητικά ζωντανά ραντεβού, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Δραματοποιημένες πρωτότυπες δουλειές εν δράσει. Ναι στην αλλαγή του τόνου της φωνής, ναι στην πρωτότυπη δραματουργία, ακόμη και με συνοδευτική μουσική, αλλά όχι -είναι ασυγχώρητο- το «ποίημα» να διαβάζεται από μέσα. Προτείνεται να είναι φρέσκο, ζωηρό, ευφάνταστο αλλά όχι επιτηδευμένο. Είναι underground –εξ’ ου και slam- αλλά αν προκύψει αλλιώς στην ελληνική εκδοχή του, από τους συμμετέχοντες, δεν θα βγει κανείς χαμένος. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι και όλοι κερδίζουν σε εμπειρία. 26 χρόνια μετά, η καρδιά SLAM πάντα εδώ θα χτυπά. Από το Σικάγο στην Αθήνα, η πρό(σ)κληση ταξιδεύει, αναδεύει αέρα βουνού και θάλασσας. Τώρα, το Μάρτιο πραγματοποιείται SLAM και στο Βόλο, στην προοδευτική πόλη της Θεσσαλίας (κάποιοι μας λένε «αυστριακούς» αλλά τουλάχιστον, μπροστά στο παρόν κρίσης σθεναρά λέμε όχι στο μέλλον σύγκρισης με τη Γερμανία και τη Μέρκελ. Πιο καλή η Αυστρία με κάπως πιο ανάλαφρα γερμανικά, και… πιο καλή η γειτόνισσα της dolce vita Ιταλία. Τώρα, εμείς του Νότου, που έχουμε και ‘‘ένωση’’, PIGS – Portugal, Italy, Greece, Spain-, δεν βγάζουμε και κοινό νόμισμα, να γίνουμε και pigοβελώνηδες; Αμέ, και το γουρούνι είναι το πιο έξυπνο ζώο, τι νομίζεις;).

Αγάπα το SLAM με τα ελαττώματά σου
Το «τρίτο κύμα» θα περάσει από δύο καφέ, στην Ποδηλάτισσα (Π. Μελά- Τ. Οικονομάκη), στις 22 Μαρτίου, και στη Χάρτα (Σκενδεράνη 16Α), στις 23 Μαρτίου 2010. Επειδή κάθε δημιουργικός άνθρωπος επιθυμεί να γυρίζει στις ίδιες τροχιές σκέψης. Τα περιοδικά ποίησης POEMA, (ΔΕ)ΚΑΤΑ, POETIX, INDEX, BOOK PRESS και ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ φροντίζουν και πετούν τη σκούφια σε όποιον-α slamιαστή-ρια δε μπορεί να περιμένει. Ύστερα από όλα αυτά, ακόμη παρακολουθείς τα δελτία κρίσης;

Για τα Slamιαστήρια Καλής Θέλησης Βόλου
Επικοινωνία και δήλωση συμμετοχής στην ποιήτρια και φίλη Έλενα Ψαραλίδου:
+30 6936 617 670

Ανοικτό Πορτ Μπαγκάζ;
http://www.poetryslam.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Poetry_slam
http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/5672
http://www.nuyorican.org/
http://www.youtube.com/watch?v=JfTa4B7wQ_8
http://video.google.com/videoplay?docid=8723097898466379752#docid=2200898698740287266
*η φωτό, αν και σε θάλασσα κοντά, είναι από τη Θεσσαλονίκη...

No comments: