4.3.10

Ειδική Βραδιά για τη Σιμόν ντε Μποβουάρ στις 10/3

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
με αφορμή την έκδοση του σημαντικότερου έργου
της Σιμόν ντε Μποβουάρ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ

και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας
σας προσκαλούν
σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη διανοούμενη
την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, στις 8:00 μ.μ.,


στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Θα μιλήσουν
η Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας,
η Μυρσίνη Ζορμπά, διδάσκουσα στο ΕΑΠ,
και η Μαρία Στρατηγάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια
στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το Δεύτερο φύλο κυκλοφόρησε το 1949 και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. Τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μια βδομάδα ενώ το Βατικανό περιέλαβε το βιβλίο στη «μαύρη λίστα» του. Εξήντα χρόνια μετά, ενώ η φεμινιστική ουτοπία ξεφτάει καθώς σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές επανέρχονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, το Δεύτερο φύλο αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.


ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Το σημαντικότερο επίτευγμα της Σιμόν ντε Μποβουάρ είναι το περιώνυμο «Δεύτερο Φύλο» (1949) - το βιβλίο που έμελλε να θεμελιώσει θεωρητικά το φεμινιστικό κίνημα και να γνωρίσει ευρύτατη απήχηση. Kαι αυτό, κάθε άλλο παρά είναι τυχαίο, αφού πρώτη εκείνη κατάφερε να αναλύσει συστηματικά τη γυναικεία κατάσταση μέσα από την ιστορία, τους μύθους, τις παραδόσεις, τις θρησκείες, τις βιολογικές παραμέτρους, τη λογοτεχνία, αλλά και μέσα από εκείνα τα στάδια της ζωής, όπου η γυναίκα κάνει τη «μαθητεία» της.
Γιώργος Βαϊλάκης, ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Περισσότερες κριτικές και παρουσιάσεις για Το δεύτερο φύλο θα βρείτε στο παρακάτω link:
http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=149577

ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου του 1908. Φοίτησε και πήρε το μπακαλορεά της από το εξαιρετικά αυστηρό καθολικό λύκειο Cours Désir. Πέτυχε στις εξετάσεις των καθηγητών φιλοσοφίας το 1929, και δίδαξε στη Μασσαλία, τη Ρουέν, και το Παρίσι, μέχρι το 1943. Την ίδια χρονιά έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το βιβλίο Η καλεσμένη (1943). Μεταξύ άλλων ακολούθησαν Το αίμα των άλλων (1945), Οι ωραίες εικόνες (1966) και Η προδομένη γυναίκα (1968).
Από το 1958 μέχρι το 1972 κυκλοφόρησαν τέσσερις τόμοι των απομνημονευμάτων της:
Οι αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης, Η δύναμη της ζωής, Η δύναμη των πραγμάτων, Όσα είπαμε κι όσα κάναμε, στους οποίους προστίθεται το αφήγημα του 1964 Ένας πολύ γλυκός θάνατος (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2009). Εκτός από το πασίγνωστο Δεύτερο Φύλο, το θεωρητικό έργο της Σιμόν ντε Μποβουάρ περιλαμβάνει πολυάριθμα δοκίμια.
Για το θέατρο έγραψε Τα άχρηστα στόματα (1945) και διηγήθηκε μερικά από τα ταξίδια της στο Η Αμερική από μέρα σε μέρα (1948) και στο Η μεγάλη πορεία (1957). Μετά τον θάνατο του Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ δημοσίευσε την Τελετή του αποχαιρετισμού (1981) και τα Γράμματα στον Κάστορα (1983), όπου συγκεντρώνεται ένα μέρος της πλούσιας αλληλογραφίας που έλαβε από εκείνον. Μέχρι την ημέρα του θανάτου της, στις 14 Απριλίου του 1986, συνεργαζόταν ενεργά με το περιοδικό Les Temps modernes, το οποίο είχαν ιδρύσει με τον Σαρτρ, και εξέφραζε με ποικίλους και αναρίθμητους τρόπους την αμέριστη συμπαράστασή της στον φεμινισμό.

No comments: