17.5.10

Του κάστορα όλα δύσκολα. Προτάσεις-αποδράσεις;

Στην αρχή ήταν της ωραίας σπάνιας νυχτερίδας, μετά προστέθηκε η ωραία πεταλούδα, ώσπου τρίτωσε το βασίλειο με τον κάστορα πλέον, να εμποδίζει τα περαιτέρω έργα για την κατασκευή της γέφυρας στη Δρέσδη. Του κάστορα όλα δύσκολα λοιπόν. Όπως και στα δικά μας δελτία ειδήσεων, όταν τυχαίνει να τα παρακολουθώ. Όλα δύσκολα ακούγονται, σαν του κάστορα τα καθήμενα. Μην ενοχλείτε τον κάστορα το μήνα Μάιο. Δεν αναπαύεται, σκληρά εν τούτοις ξημεροβραδιάζεται. Διότι, αναπαράγεται.

Στον Alpha, λοιπόν, συνέβη να παρακολουθήσω ένα μέρος από το κεντρικό δελτίο των 19.00 της Παρασκευής 14ης του Μαΐου. Είχε ενδιαφέρον πώς αναπαρήγαγαν τις εικόνες σε λόγο. Έτοιμοι να δούμε πλάνα από τη συνάντηση των Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, οι τηλεθεατές, εκεί που περιμέναμε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, τον βλέπουμε να βγάζει-ξαφνικά- τη χτένα για να σενιαριστεί. Μετρημένες οι τρίχες στο κεφάλι του, αλλά παρόλα αυτά ακούμε τον απεσταλμένο, που κάλυπτε το ρεπορτάζ, να αναφέρει ότι, ο Ερντογάν έβγαλε την «τσατσάρα». Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάδοση της «είδησης», και ενώ είμαστε ενήμεροι της κατάστασης, ότι πράγματι ο Ταγίπ κυκλοφορεί με χτενάκι στο τσεπάκι, έχουμε γίνει και δέκτες της διόρθωσης: «δεν ήταν τσατσάρα, ήταν βούρτσα»… Καλά, μιλάμε για ακρίβεια και ταχείας εμβέλειας σε όσα αφορούν στην ενημέρωση.

«Βούρτσα» θα χρησιμοποιούσε –αν χρησιμοποιούσε- ο Ντίο, αλλά, ο Ταγίπ;
Κι αν είχα χτυπηθεί, παλιότερα, με το Rainbow in the Dark και το Holy Diver … Κρίμα, που έφυγε ο Dio.

Από την άλλη, το άλλο, το περίμενα. Ότι πρώτος ο Ερντογάν θα παρέδιδε το ντοσιέ και μετά ο Παπανδρέου. Τους έβλεπα από το γυαλί, εξ’ αποστάσεως, και είχα βάλει στοίχημα με το κάδρο. Είναι ένα συγκεκριμένο κάδρο πάντα, για αυτά τα καίρια ζητήματα, που γέρνει μόλις ανοίγω τη μπαλκονόπορτα. Προτού την ανοίξω, υποβάλλω το ερώτημα, και με το που ανοίγω τη μπαλκονόπορτα, περιμένω. Άμα γείρει αριστερά, είναι «ναι», δεξιά είναι «όχι». Αυτή τη φορά, στο ερώτημα, αν πρώτος ο Παπανδρέου θα παρέδιδε το ντοσιέ, και το κάδρο, με βάση τα παραπάνω ερμηνευτικά σχόλια, αποφάνθηκε "όχι", σαν αυτό το «όχι» που πήρε ο Σαμαράς από τον Πετσάλνικο, στο αίτημα φανφάρα, να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές. Μα, ολόκληρη βουλή δε θα είχε τα πιστοποιητικά γνήσιας λειτουργίας της; Εμείς σαν χώρα δεν έχουμε «υπεράριθμους βουλευτές σε αναλογία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλειονότητα των οποίων συνυπάρχουν περισσότερα του ενός νομοθετικά σώματα με τη μορφή είτε της Άνω Βουλής είτε της Γερουσίας ή και περιφερειακών κοινοβουλίων», διαβάζω την απάντηση του Πετσάλνικου, όπως την ενθέτει στο πολύ καλό ρεπορτάζ του, στο Βήμα της Κυριακής 16.05.2010, ο Γρηγόρης Τζιοβάρας.

Όταν είδα λοιπόν και αυτό το αποτέλεσμα, το ρυθμό με τον οποίο τα πράγματα «έλαβαν χώρα» και τα ντοσιέ άλλαξαν χέρια, ξαναθυμήθηκα ότι εμάς, το ενδιαφέρον για την εξαφάνιση της μεσογειακής φώκιας, μας έχει χτυπήσει κατακούτελα, ως έθνος, γι’ αυτό και πάμε αργά, σαν τις φώκιες, μήπως και αφυπνίσουμε ως χώρα, με τη συμπεριφορά μας, τον κόσμο ολόκληρο, στο όνομα της προστασίας της μεσογειακής monachus monachus. Αφού οι Ρώσοι, στο Νόβγκοροντ, έχουν το αρκουδάκι για σύμβολό τους, εμείς με το καλημέρα μας, γιατί να μη βάλουμε, για σύμβολο, αυτό το συμπαθέστατο θηλαστικό, τη φώκια;
Επί τη ευκαιρία, πράγματι στη MΟm έχουν αρχίσει να δέχονται συμμετοχές για το εθελοντικό καλοκαιρινό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα ξεκινήσει για το φετινό καλοκαίρι 1η Ιουνίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, σε Αλόννησο και Σκόπελο. Κάποτε, το 2001 αν θυμάμαι καλά, είχα συμμετάσχει κι εγώ σε αυτό το πρόγραμμα στη Σκόπελο και ήταν πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Με πείραζε ο αδελφός μου όταν έλεγα την ιστορία με τη φώκια Παντελή βέβαια, αλλά ας είναι. Πληροφορίες και αιτήσεις, για να διασώσουμε την ελληνική μας αρχοντιά και βέβαια τη μεσογειακή φώκια, δίνονται στο τηλέφωνο 210-5222 888, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mom.gr/ ή και να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο: support@mom.gr . Διότι, το κοινωνικό μήνυμα βρίσκεται υπεράνω, και δεν παχαίνει κιόλας. Βεβαίως. Ακούς εκεί, ότι στη λεμονάδα είναι διαλυμένα 150γρ. ζάχαρη! Γι’ αυτό όλοι την παίρνουν απ’ το περίπτερο. Δε θέλουν να ξέρουν.
Αλλά άμα θέλουμε να ξέρουμε –και με το παραπάνω- γιατί να μην κάνουμε project «Πολυκατοικία το πολυκλαδικό»; Βάζω δύο ώρες αγγλικών στα γειτονάκια, βάζεις τα ντολμαδάκια; Όχι παίζουμε!

No comments: