14.5.10

Τι δεν είναι ‘‘γίγνεσθαι’’; Διαβάζοντας απορεί κανείς..

Ομολογώ ότι με αυτό το βιβλίο, τα έχω βρει σκούρα. Έχω αρχίσει την ανάγνωση μήνες τώρα, και μάλλον δεν θα την τελειώσω ποτέ. Και όχι επειδή βαριέμαι. Αλλά επειδή ευχαριστιέμαι να διαβάζω, λέξη προς λέξη, τα ίδια ακριβώς πράγματα. Είναι και εξαιρετική η μετάφραση. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Γράφω λοιπόν από μνήμης: «Η φιλοσοφία προσδιορίζεται από όρους, οι οποίοι ταυτίζονται με τύπους διαδικασιών αλήθειας ή γενολογικών διαδικασιών. Αυτοί οι τύποι είναι: η Επιστήμη (και συγκεκριμένα το Μάθημα), η Τέχνη (και συγκεκριμένα το Ποίημα), η Πολιτική (και συγκεκριμένα η πολιτική στην υποκειμενική της διάσταση, άρα η πολιτική της Χειραφέτησης) και ο Έρωτας (και συγκεκριμένα η διαδικασία που εισάγει στην υποκειμενική διάσταση τη διάζευξη των έμφυλων χαρακτηριστικών)».

Δεν έχω διαβάσει πληρέστερο ορισμό για τη φιλοσοφία. Και ήρθε η ώρα να αποκαλύψω το βιβλίο, που με παιδεύει. Είναι των εκδόσεων Πατάκη. Από το είναι στο συμβάν, του Alain Badiou. Και είναι απόλαυση. Βασανιστική και αναγκαία.

Αναγκαία διότι κάθε τι, που περνά από το μάτι, καλωδιώνεται με το κεφάλι, κάπου στήνεται, βρίσκοντας απάγκιο κι απανέμι, οπότε όταν έρχονται σημαντικές εκδηλώσεις, οι συναντήσεις γίνονται πιο ενδιαφέρουσες, πιο «μυστηριακές», αν είμαστε και υποψιασμένοι για κάποια πράγματα. Δε γίνεται μόνο να παριστάμεθα, να ακούμε τον ομιλητή και μετά ξανά προς τη δόξα της καθημερινότητας να σκάμε χαμόγελα κάτω από το ζεστό ήλιο. Οι συναντήσεις απαιτούν. Ζητούν συμμετοχή. Και ίσως από τέτοιου είδους συναντήσεις να προκύψουν και δυνατότητες, για να δούμε ποιοι είμαστε και προς τα πού κατευθυνόμαστε: τότε και σήμερα.

Η παρακάτω είδηση, λοιπόν, αφορά σε μία από αυτές τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
Σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 7.30 μμ το "γίγνεσθαι" παρουσιάζει στα νέα του γραφεία, Σολωμού 5 στην Κηφισιά τις δραστηριότητες και το τετραετές εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική.

Ανατρέχοντας στην πορεία του από το 2004 το "γίγνεσθαι" η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας αναλύει το τοπίο των υπαρξιακών ζητημάτων όπως έχουν εξελιχθεί ως σήμερα, σκιαγραφεί τη χρησιμότητα των υπαρξιακών θεμάτων στην ψυχοθεραπεία, αλλά και στην καθημερινότητα του καθενός και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε ενεργά στη διαμόρφωση του υπαρξιακού χάρτη στην ελληνική πραγματικότητα.
Γίγνεσθαι:
Τηλ: 210 8085712, 210 7250 065,
Διεύθυνση: Σολωμού 5, Κηφισιά 145 61
http://gigne.blogspot.com/2010/05/195-730.html

Alain Badiou Από το είναι στο συμβάν, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2009

No comments: