17.6.10

Και ο νόμος έπλασε την απεργία:άρχισαν τα όργανα














Όλα εδώ. Ζέστη, στάσεις στο μετρό, πεζοδρόμια πολυπολιτισμικά στη Σόλωνος του μοντέλου Indian file:ο ένας πίσω απ’ τον άλλον. Ας το ξανασκεφτούν, οι πολυμελείς οικογένειες, στη Σόλωνος. Να βάλουν μπροστά τον πρώτο, να κρατά σημαία. Και με αυτή τη σημαία, ο διακρινόμενος πρώτος θα δίνει καρπαζιά και όρσε, στον πρώτο από την άλλη ομάδα. Διότι, σήμερα βγήκε η δική του οικογένεια πρώτη, για να κυκλοφορήσει, πώς να το κάνουμε; Οι άλλοι από αύριο και ως γνωστόν, έχει ο θεός. Μέχρι την Τρίτη διαρκούν σίγουρα οι κινητοποιήσεις στο μετρό, εφόσον δεν έχει προβλεφθεί, οι συμβάσεις 170 εργαζομένων να ανανεωθούν. Και, στο μεταξύ, έχει όντως διαπιστωθεί, στην Αθήνα, η αύξηση των επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα, από τη χρήση των ΓΧ (Γουρούνια Χαρούμενα). Καθόλου παράλογο, αν μετρήσουμε «στελέχη» με τζιπ και γραφεία, όχι στο Μορφοβούνι, αλλά στο Κολωνάκι. Δικός σας, με αγάπη, … το γουρούνι. Αν και το γουρούνι είναι έξυπνο, έχει και ροζ στόρι. Θα μπορούσε να ρίξει κι από ένα πέρασμα στο bazaar βιβλίων στη Σκουφά 64, που τελειώνει σήμερα. Το στέλεχος τσιφούτης, όμως, τα έχει διαβάσει όλα. «Όλα στη τζάργκον» τα έχει φορτώσει και τέζα. Μακάβρια, σαν την κατσαρίδα ανάποδα, που κουνά τις κεραίες, αυτός κουνά υαλοκαθαριστήρες. Κι εσύ διακαώς στο φανάρι, περιμένεις το οριστικό τσακ, να το σταματήσει το τζιπ, για να περάσεις τη διάβαση. Να πάει στο καλό, στον αγύριστο και να ξεκουμπιστεί απ’ το στενάκι, σαν την κατσαρίδα απ’ το καζανάκι. Αρκεί, κι αυτό, να μη σου αντιστέκεται για λόγους πίεσης. «Στην Ελλάδα, πώς να χωρέσουν 12 εκατομμύρια χώρες σε μία»; Έλα μου ντε, πίεση κι αυτή. Να ‘ναι καλά οι φίλοι να κάνουμε «τουρ χάχανα». Με ιστορίες, ποίηση και σοκολάτα. Στάση εθνική άμυνα: under construction. Άρχισαν τα όργανα 170 μοιρών. Από το κράτος «μοιραγέτη», μοιραστή, μπορεί κάποιος να αναμένει θετικά αποτελέσματα; Εδώ έχει μπει συνέταιρος εκ πεποιθήσεως, και σου κρατά τη μισή επιστροφή φόρου, σε μικροποσά. 150 ευρώ χάνονται για πλάκα. Τουλάχιστον, ας κινούμαστε αποτελεσματικά. Με ουσία.

Ανατρέχοντας στην ουσία. «Τρέξε» ίσον «ψάξε». Ποτέ δεν έτρεχα γρήγορα. Στο ευρηματικό μικρό μυαλό, άρεσε πάντα το κρυφτό, για να τεμπελιάζει δημιουργικά. Άρα ανέκαθεν το «ανατρέχω» σημαίνει «διερευνώ». Τυχαία ή συμπτωματικά έστω, και στο διαδίκτυο πάντα ανατρέχοντας, «πέφτω» στο όνομα του Κώστα Φωτόπουλου. Μουσικός συνθέτης και πιανίστας αγγλικής εθνικότητας. Σήμερα, συνοδεύει μουσικά την ταινία l’ inhumaine του Marcel L' Herbier. Πολύ ενδιαφέρον το βιογραφικό του, και με μεγάλο ενδιαφέρον πιστεύω, θα τον βλέπαμε-ακούγαμε και στην Ελλάδα. Καλή η γιορτή μουσικής και οι εκδηλώσεις, αρκεί να μας εξελίσσουν στην παραδοχή κάποιων καταστάσεων.

Παραδεχόμαστε, για παράδειγμα, τις χώρες των άλλων και τους ανθρώπους, όταν δε μένουμε στα στερεότυπα. Όταν λόγου χάρη, στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, οι καλαίσθητες αξιοπρεπείς κατοικίες δεν προκαλούν ψιθυριστές υπόνοιες, ότι ίσως αυτοί εκεί είναι πτωχοί, -«τς τς, ούτε κουρτινάκια δεν έχουν;»- επειδή δεν έχουν σπίτια μεγαθήρια, με μπαλκόνια του καναπέ και του κάκτου, γλάστρες όλων των ειδών και γαλανόλευκες σημαίες, -οι κρίνοντες καθωσπρέπει Έλληνες, εμείς του ΔΝΤ, των ψηλών ΓΧ και των υπέρβαρων συμπράγκαλων-. Όταν επίσης, δε σχολιάζουμε, ποιος θα δει τώρα αυτόν, τον «άγνωστο», αλλά δημιουργούμε ένα δίκτυο, και επιτέλους γεφυρώνεται το κενό γι’ αυτόν τον άμοιρο, ταλαντούχο άγνωστο.

http://www.bfi.org.uk/whatson/bfi_southbank/events/essential_experiments/linhumaine
http://www.costasfotopoulos.com/
http://www.youtube.com/watch?v=F90bMIbAvRs
http://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_L'Herbier
http://www.imdb.com/name/nm0478303/

No comments: