9.10.10

Το Άστρο της Ημέρας κατοικεί στο Πλανητάριο

Είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι η οθόνη-θόλος του Πλανηταρίου δεν είναι απλά τεράστια. Είναι τέρας, και μάλιστα έκτασης 950 τ.μ. (δηλαδή όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ). Είναι στην επίσης ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν, ότι Το Άστρο της Ημέρας, που ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Διαστήματος- άλλο και τούτο πάλι- εξακολουθεί να κατοικεί στο Πλανητάριο, περιμένοντας τους θεατές του, μικρούς και μεγάλους. Έγραψα, σε ένα προηγούμενο κείμενο, «Μεγαλώσαμε Άρη. Δική σου γη». Άρεσε σε ένα φίλο πολύ, και μου είπε να το βάλω σε ποίημα σκέτο… Άντε, να προσθέσω: «Ο ήλιος ξέρει. Αλλά δεν πρέπει ακόμη να ζεστάνει».


Τι είναι;
Μια ψηφιακή παράσταση για τον Ήλιο, τον παντοκράτορα, το «δραστήριο άστρο».
Και πόσο αράζω;
Διαρκεί όσο ένα aerobic, 40 λεπτά, για να βρεις επιτέλους αυτή τη θέση στον ήλιο.
Πώς κι έτσι, έργο για τον ήλιο;
Από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια έως τα επίγεια διαστημικά τηλεσκόπια της τελευταίας τεχνολογίας, ο ήλιος εμπνέει. Σέξι, καυτό το άστρο και επικίνδυνο.
Επιστημονικά λέει κάτι;
Η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του, όλα αυτά δεν είναι απλώς «κάτι».
Δήλωση εύκαιρη υπάρχει;
Ναι, του διευθυντή του Πλανηταρίου κ. Διονύση Σιμόπουλου: «πρόκειται για την καλύτερη παράσταση που δημιουργήσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια. Είναι μία παράσταση σπονδυλωτή, η οποία παρακολουθεί τον Ήλιο, από τη γέννησή του ως το θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια».

Εντάξει. Πότε;
Σάββατο και Κυριακή: στις 13.30 και 16.30
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή στις 19.30

Και για να ξέρουμε:
Για τη δημιουργία της παράστασης αυτής συνεργάστηκαν οι: Παναγιώτης Σιμόπουλος (Σενάριο-Σκηνοθεσία), Αναστάσιος Κ. Κατσάρης (Μουσική και sound design), Χρήστος Σιμαρδάνης και Αφροδίτη Σημίτη (Ελληνική Αφήγηση), Τομ Αλεξόπουλος (Αγγλική Αφήγηση), Διονύσης Σιμόπουλος (Επιστημονική Επιμέλεια), Μάνος Κιτσώνας (Τεχνική Διεύθυνση) και Αλέξης Δεληβοριάς (Επιστημονικός Συνεργάτης). Συμμετείχαν επίσης και οι Σέργιος Χρυσοβιτσάνος (Ηλεκτρική Κιθάρα) και το γκρουπ Trip 2 Thyme στο τραγούδι των τίτλων «Make A Wish» (Δημήτρης Γιαννόπουλος και Βάσω Δημητρίου).


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ
Τηλ: 210 9469600
Fax:210 9417372
Email: admin@eugenfound.edu.gr

No comments: