1.12.10

Από την άκρη της θάλασσας στο Κολωνάκι, 8/12

«Ο καθηγητής Roderick Beaton
προσκεκλημένος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης
»

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου διάλεξη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με θέμα “Exiles in Pisa, 1821: Mavrokordatos, the Shelleys, and the Greek Revolution” [Εξόριστοι στην Πίζα, 1821: ο Μαυροκορδάτος, οι Shelleys και η Ελληνική Επανάσταση].

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), στις 19:00, με ομιλητή τον καθηγητή Roderick Beaton.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* O Roderick Beaton έχει την έδρα Κοραή των Νέων Ελληνικών και της Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου, θέση που κατέχει από το 1988. Έχει γράψει πολλά βιβλία που αφορούν στην ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό από τον 12ο αιώνα έως και τη σύγχρονη εποχή. Μεταξύ των έργων του αξίζει να σημειωθούν το Εισαγωγή στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία (εκδ. Νεφέλη 1996), η βραβευμένη βιογραφία Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον Άγγελο (εκδ. Ωκεανίδα 2003), που έγινε best seller, καθώς και το μυθιστόρημα Ariadne’s Children ( εκδόσεις Καστανιώτη 1995).
Έχει μεταφράσει έργα των Εμπειρίκου, Σεφέρη, Σολωμού, καθώς και το μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα Αρχαία Σκουριά. Για την έκδοση και μετάφραση αποσπασμάτων από το έργο του Γιώργου Σεφέρη Μέρες (ο αγγλικός τίτλος είναι A Levant Journal by George Seferis, Εκδόσεις Ibis, Ιερουσαλήμ) τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το 2008.
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Εκδόσεις Καστανιώτη) και The Making of Modern Greece: Romanticism, Nationalism and the Uses of the Past, 1797-1896 (σε συνεργασία με τον David Ricks). Και τα δύο αυτά έχουν κυκλοφορήσει το 2009.
Για το διάστημα Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2012 έχει πάρει την υποτροφία Leverhulme Major, προκειμένου να εργαστεί πάνω στην τρέχουσα μελέτη του, μια μονογραφία που φέρει τον προσωρινό τίτλο Byron’s War: The Greek Revolution and the English Romantic Imagination.

Στην ομιλία του θα μας παρουσιάσει τη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Percy και Mary Shelley στην Πίζα στις παραμονές της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821 και το πως η σχέση αυτή αφύπνισε τον ποιητή Percy Shelley να συγγράψει το λυρικό δράμα του Ελλάς.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα και θα διανεμηθεί περίληψη της στα ελληνικά.


*H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Οι περισσότεροι από τους 119.000 τόμους που υπάρχουν στις συλλογές της - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης - φωτίζουν τον ελληνισμό, την Ελλάδα και τους γειτονικούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με σεβασμό στο όραμα του ίδιου του ιδρυτή της, Ιωάννη Γεννάδιου, και με τη σημαντική βοήθεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης, όχι μόνο της αρχαίας και βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Μαρία Σμάλη, τηλ.: 210 – 72.10.536 (εσ. 101)


http://en.wikipedia.org/wiki/Percy_Bysshe_Shelley

No comments: