10.12.10

Σώπα σώπα, o Shoboshobo στο I.F.A, στις 16/12

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, στις 19.30΄
Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

H ATOPOS (Contemporary Visual Culture) στα πλαίσια της έκθεσης «ΖΖΖzzzZZZ in ATOPOS» (02 Νοεμβρίου - 29 Δεκεμβρίου 2010) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, παρουσιάζουν τον γάλλο καλλιτέχνη, εικονογράφο και μουσικό, Shoboshobo.

Ο Shoboshobo, προσωνύμιο του Mehdi Hercberg, επηρεασμένος κυρίως από την Art Brut και την γιαπωνέζικη πειραματική σκηνή, θα μιλήσει για τον φανταστικό κόσμο των χαρακτήρων/τεράτων που κατακλύζουν την δουλειά του. Είναι καλλιτέχνης, εικονογράφος και μουσικός. Γεννήθηκε το 1973 στην πόλη Lille της Γαλλίας αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Ο Mehdi Hercberg εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως performance, μουσική, σχέδιο και μόδα. Διδάσκει graphic design στην Ecole Estienne Paris και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως το Pictoplasma Festival, Berlin. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εναλλακτικούς χώρους στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Αργεντινή και στις Η.Π.Α. αλλά και σε μουσεία και ιδρύματα τέχνης, όπως η Fondation Cartier, Paris.

Το project Shoboshobo ξεκίνησε ως μία τουρνέ με λεωφορείο στην Ιαπωνία. Τότε έπαιρναν μέρος εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί. Δουλεύοντας συλλογικά έστηναν διαδραστικά και αυθόρμητα happenings. Στο Παρίσι, το project συνεχίστηκε σαν μια σειρά από ακανόνιστα events. Όλα προσέλκυαν avant garde μουσικούς απ’όλο τον κόσμο. Οι εικαστικές πτυχές του project Shoboshobo σύντομα ακολούθησαν.

Με επιρροές κυρίως από την Art Brut και τη γιαπωνέζικη πειραματική σκηνή, το έργο του Shoboshobo αποπνέει μια αίσθηση σκληρότητας και επαναληπτικότητας. Ώστε, τόσο το νόημα όσο και η αναπαράσταση τίθενται προς διερεύνηση. Ολόκληρο το καλλιτεχνικό του σύμπαν κατακλύζεται από τέρατα, χαρακτήρες και τοπία με αφηρημένο και γεωμετρικό συγχρόνως σχεδιασμό. Στα σχέδιά του στρίβει και διαστρεβλώνει το ανθρώπινο σώμα με όλη την εμμονή και τη μανία ενός φανατικού του κύβου του Rubik, παραμορφώνοντας το συχνά τόσο βίαια που στο τέλος δεν μένει παρά ένας σωρός από παρατραβηγμένο δέρμα, ιδιαίτερης απόδοσης ωστόσο.

Ύστερα από όλα αυτά, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, στις 19.30΄
θα είμαστε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31.

No comments: