10.2.11

Το Λύκειο στο "επίκεντρο" μαζί με το Dennis Kelly

Πέμπτη 10.2.2011

Το British Council και το Θέατρο του Νέου Κόσμου υποδέχονται τον Dennis Kelly, συγγραφέα των παραστάσεων της κεντρικής σκηνής του θεάτρου:
- Ορφανά, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου
- DNA, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου

Τη συζήτηση συντονίζει η Ιλειάνα Δημάδη.



Συνέντευξη τύπου στις 17.30
Συζήτηση με τον συγγραφέα στις 18.00

Είσοδος Ελεύθερη - ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

* Την επόμενη μέρα 11.2.2011
ο Dennis Kelly θα παρακολουθήσει στις 11.00 το πρωί
την παράσταση DNA μαζί με μαθητές Λυκείων της Αθήνας
και ύστερα θα συζητήσει μαζί τους για το έργο του.

*Ο Dennis Kelly είναι από τους πλέον ανερχόμενους θεατρικούς συγγραφείς της χώρας του (το τελευταίο του έργο The Gods weep ανέβηκε από τη φημισμένη Royal Shakespeare Company με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς). Γιος οδηγού λεωφορείων, σταμάτησε το σχολείο στα 16 του και ανακάλυψε το θέατρο αργά, μέσω μιας τοπικής ερασιτεχνικής ομάδας. Το πρώτο του έργο το έγραψε σε ηλικία 30 ετών και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία) καθώς και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Στο αθηναϊκό κοινό τον συστήνει τη σεζόν 2010-2011 το θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζοντας δύο από τα εννέα συνολικά έργα του, το Orphans (2009) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το εφηβικό DNA (2007) σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Το DNA γράφτηκε ειδικά για εφήβους το 2007 στο πλαίσιο του προγράμματος «Connections» που διοργανώνει εδώ και 17 χρόνια το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Το DNA πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας από εφηβικό θίασο το 2007 και ξεχώρισε αμέσως. Τον αμέσως επόμενο χρόνο περιλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου και παραστάθηκε από τον επαγγελματικό του θίασο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Η παράσταση του DNA αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλουν η Σοφία Βγενοπούλου και η καλλιτεχνική ομάδα GRASSHOPPER να διαδώσουν και να καθιερώσουν το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα.
Μέσα από τη συνεργασία με σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την συμμετοχή όσων επιθυμούν να συνεισφέρουν στις δραστηριότητες αυτές, η GRASSHOPPER και το θέατρο του Νέου Κόσμου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό ένα μίνι φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου με κείμενα και παραστάσεις των συμμετεχόντων σχολείων. Το φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την άνοιξη του 2011.

DNA:
Μετάφραση Έκτορας Λυγίζος
Σκηνοθεσία Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνογραφία Γιάννης Σκουρλέτης
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Μουσική σύνθεση Αναστάσης Σαρακατσάνος
Δραματουργική συνεργασία Δημήτρης Καραντζάς
Υπ. Εκπαιδ. Προγράμματος Κατερίνα & Παναγιώτα Κωσταντινάκου
Κινησιολογική επιμέλεια Ζωή Χατζηαντωνίου
Βίντεο Έκτορας Λυγίζος
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Υπ. επικοινωνίας με σχολεία Βαϊακοπούλου Ευαγγελία

Παίζουν : Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη Άρτεμις Φλέσσα, Στέφανος Αχιλλέως, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Λυκούρας.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Παρ. & Σάβ. στις 19.00 / Κυρ. 21.15
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία, κατόπιν συννενόησης
Διάρκεια παράστασης: 85΄ / Τιμές εισιτηρίων: 20€ & 15€ (ειδικές τιμές για σχολεία & groups)


Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή
(Αντισθένους & Θαρύπου / 210.92.12.900, metro Συγγρού-Φιξ)

No comments: