18.6.11

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων, 18/6, με "Ένα Λαμπερό Ήλιο"

Είναι μία καλή επιλογή, επετειακού χαρακτήρα. Η ΕΤ-1 προβάλλει ξανά την μικρού μήκους ταινία "ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΕΡΟΣ ΗΛΙΟΣ", του Βασίλη Λουλέ, σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 23:30, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει: «αν και παλιά (του 2000), η ταινία είναι πάντα επίκαιρη. Στην εποχή μας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πληρώνουν (για μια ακόμα φορά) όλη την ανικανότητα του Κράτους, τη δική μας μαζική κατάθλιψη και τα δικά μας αδιέξοδα. Φυσικά δεν παραβλέπω τις δικές τους ευθύνες και τα δικά τους αδιέξοδα, ωστόσο το μερίδιο της δικής μας υποκρισίας, ανικανότητας και υστεροβουλίας είναι σαφώς μεγαλύτερο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι προπαγάνδα, δεν είναι κείμενο διαμαρτυρίας. Είναι ένα αισθητικό αποτέλεσμα που νομίζω ότι υπερβαίνει την επικαιρότητα και αγγίζει διαχρονικές, υπαρξιακές πλευρές των ηρώων της: από την ανάγκη τού "να ανήκεις κάπου", την έμφυτη ανάγκη να αναζητούμε την απόλαυση της ζωής, με τα αμφιταλαντευόμενα συναισθήματα που μας δονούν, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο, τελικά, παίρνουμε τις σημαντικές αποφάσεις καθώς και το τίμημα των επιλογών μας».

Έγχρωμο – μυθοπλασία - παραγωγή 2000 - διάρκεια 36΄


Σενάριο - Σκηνοθεσία : Βασίλης Λουλές
Παραγωγή : Βασίλης Λουλές & ΕΡΤ & ΕΚΚ & S.M.ART-Art Media
Ηθοποιοί : Βικτώρια Χαραλαμπίδου - Ιρίνα Μπόϊκο

Φωτογραφία : Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Μοντάζ : Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά – Κοστούμια : Ιουλία Σταυρίδου
Μουσική : Νίκος Κυπουργός

Περίληψη
Η Ρωσίδα μετανάστρια Νατάσα αναζητεί μια θέση στον ήλιο τής Ελλάδας.
Σ’ έναν λαμπερό ήλιο που άλλοτε φωτίζει τα πρόσωπα κι άλλοτε καίει τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.

*Η ταινία τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ Δράμας, Κρατικό Βραβείο, Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (στη Βικτώρια Χαραλαμπίδου) και πολλές άλλες διακρίσεις και βραβεία.

Από τις κριτικές στον τύπο:
«... πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές στον χώρο της ταινίας μικρού μήκους που παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον...»
Μπάμπης Ακτσόγλου – «Αθηνόραμα»

No comments: