9.7.11

ΣΥΡΤΑΡΙ ΧΧΙΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Πύργος Μπαζαίου - Νάξος

ΣΥΡΤΑΡΙ ΧΧΙΙ
Φωτογραφίες σε αποσύνθεση
Πύργος Μπαζαίου - Νάξος
Διάρκεια: 23 Ιουλίου ως 2 Σεπτεμβρίου 2011 / Καθημερινά: 10:00–17:00
Εγκαίνια: Σάββατο 23 Ιουλίου, ώρα 20:30


Επιμέλεια: Λεωνίδας Κουργιαντάκης, Αλίκη Τσίργιαλου (Μουσείο Μπενάκη)
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος (ΑΙΩΝ)
Διοργάνωση:
ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Μουσείο Μπενάκη

Less is More. Αυτό είναι το συνθηματικό για το 11ο φεστιβάλ Νάξου. Στην πρόσληψη, την αφομοίωση και την απόδοση της μινιμαλιστικής ιδέας, το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό "ΑΙΩΝ", φέτος, απαντά με πρωτοτυπία, μυστικισμό, υποψία. Μέρος από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη εκτίθεται αλλιώς. Στοιχηματίζοντας επάνω στην αυθεντία της παράδοσης, ο Λεωνίδας Κουργιαντάκης, φωτογράφος του Μουσείου (Μπενάκη), ενθέτει το σήμερα, στο χτες. Ώστε, οι νέες διχοτομικές μεταμορφώσεις, στο πλαίσιο της αισθητικής αφήγησης, κόντρα στην πρότερη κλασική αφήγηση, καθιστούν δυνατή την επαναθεώρηση του έργου. Οι φωτογραφίες μετοικούν από το "τετέλεσθαι" προς μια νέα εντολή του χρόνου, σαφώς "ποιητική", παρέχοντας τη δυνατότητα, στους θεατές, να γίνουν παρατηρητές: του χάσματος, της σχάσης, της φθοράς. Εν τέλει, εξ' αφορμής αυτού του ύστερου ματιού, ενώ γυαλίζει εγωιστικά, αντλώντας ικανοποίηση, άρα εκστατική απόλαυση, τη στιγμή που δεν αποσυνθέτει τη γυαλάδα του σε δάκρυ, ο θεατής "παθαίνει" το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης, του "οπωσδήποτε" στο "τότε". Αυτή η ηχώ της περι-γραφής, που δρα υπόγεια, της αφήγησης, ώστε να δρα και ως θεραπαινίδα της, είναι μια ηχώ ανάλογη του Ελύτη και της "Αυτοψίας", όταν γράφει: "Στον εγκέφαλο τίποτε, πάρεξ μια ηχώ ουρανού καταστραμμένη"...

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, στη "φωτογραφική αρχειακή συλλογή, η αναίρεση του αφηγηματικού περιεχομένου εκφράζεται μέσα από τη μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτότυπου υλικού της. Οι φθορές του υλικού αυτού οφείλονται κυρίως στην αναπόφευκτη χημική αλλοίωση του υποστρώματός του, η οποία ενισχύθηκε από τις ακατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες που είχε βρεθεί πριν από την ένταξή του στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Το έναυσμα για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής έδωσε το περιεχόμενο του Συρταριού νούμερο ΧΧΙΙ, τμήμα μιας μεταλλικής συρταροθήκης που βρίσκεται τοποθετημένη στο χώρο όπου φυλάσσεται το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό του Αρχείου.

Το περιεχόμενο του "Συρταριού ΧΧΙΙ" αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των αρχείων γνωστών φωτογράφων όπως του Νικόλαου Τομπάζη, του Δημήτρη Χαρισιάδη, του Περικλή Παπαχατζιδάκη και της Nelly's και παρά την εκτεταμένη χημική φθορά της υπόστασής του, έχει φυλαχτεί. Είναι αυτονόητο ότι οι εικόνες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν το έργο των παραπάνω φωτογράφων ούτε φυλάσσονται με σκοπό την παρουσίασή τους".

No comments: