11.12.11

Ευρεσιτεχνία και διαβίωση: η σφυρηλάτηση της οικολογικής συνείδησης

Μπορεί η διαδρομή των φυσικών εικόνων, από τους μακρινούς τόπους στην οθόνη του υπολογιστή μας, με τη μεσολάβηση του διαδικτύου, να ασκήσει επιρροή στη σκέψη μας, ώστε να εσωτερικευτεί το νόημά της; Από τις Φιλιππίνες και τις τενεκεδένιες πολιτείες έρχεται το μήνυμα, ότι η ανάγκη για επιβίωση υπαγορεύει ένα νέο τρόπο διαβίωσης, στο πλαίσιο του οποίου η ευρεσιτεχνία, εκτός από πρόταση, συνιστά και στάση ζωής: είναι συγχρόνως πρωτοτυπία και τηλέτυπος, τύπος που έρχεται από μακριά. Οπότε, αν και οι συνθήκες φτώχειας είναι δυσχερείς και έντονες στις Φιλιππίνες, εκεί που το ρεύμα κοστίζει πανάκριβα, τη λύση δίνει η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας ηλιακής μποτίλιας. Σε μια οροφή από λαμαρίνα γίνεται μια τρύπα, όπου το μπουκάλι με το νερό σφηνώνεται, ώστε το φως της μέρας να αντανακλάται και να διαχέεται από την ηλιακή μποτίλια στο σκοτεινό κλειστό χώρο. Κάπως αναλυτικότερα το συμβάν καταγράφεται στο σύνδεσμο του TV5, για να γίνει σαφές πως κατ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται 17% του διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ μία ηλιακή μποτίλια φωτίζει τόσο όσο μία λάμπα των 50 βατ. Πίσω από αυτό το πετυχημένο πρότζεκτ, είναι ένας άνθρωπος: ο Illac Diaz, το όνομα του οποίου προέρχεται από την παράδοση των Αζτέκων και υποδηλώνει το «θεό του φωτός». Κατά συνέπεια, εξυπακούεται ότι, λύσεις σαν αυτή στηρίζουν την προστασία του πλανήτη, αντί να επιβαρύνουν την υπερθέρμανσή του.
http://www.tv5.org/TV5Site/7-jours/jeu.php?id_dossier=371&jeu=4979#ancre
Στη δεδομένη εφεύρεση, αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η δύσκολη επιβίωση αλλάζει τη διαβίωση. Μετασχηματίζει την ίδια την περίσταση. Υπό την έννοια ότι το φυσικό φως ισοδυναμεί με την έκφραση του χρόνου, διαπιστώνεται κυρίως ότι, η δύναμη της εφεύρεσης αποτελεί μια αναλογική επέμβαση στη χρονική συνθήκη και στον τρόπο με τον οποίο το μέγεθος του χρόνου γίνεται αντιληπτό, από τους πολίτες, ούτως ώστε να αξιοποιούν εμπράκτως την αναλογία φωτός-χρόνου.

Άλλες αναλογίες -δυσαναλογίες- που μετασχημάτισαν τις περιστάσεις, είναι:
1981, η χρονιά έγχρωμης τηλεόρασης στην Ελλάδα αλλά και εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
1989, Νοέμβριος: η πτώση του τείχους του Βερολίνου αλλά και του ελληνικού δημόσιου τηλεοπτικού μονοπωλίου, εφόσον το Νοέμβριο εγκαινιάζεται η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.
2011: η χρονιά που μάθαμε για το κλείσιμο του alter, του καναλιού που μοίραζε συσκευές, δώρα, μετρητά από εκπομπές ταλέντων, κουφέτων, παζαριών.

Τουλάχιστον η είδηση από τις Φιλιππίνες δίνει ελπίδα ότι η οικολογική συνείδηση υπάρχει.

και κάτι ακόμα:

No comments: