20.12.11

Ιδέες και Δέσμευση: προτάσεις με μήνυμα τις γιορτές

(φωτογραφία: σετ σκουλαρίκια που βρίσκονται στο πωλητήριο
του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4,
Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, T. 210 7228321-3)

Ιδέες και δέσμευση


Και όμως μπορούμε. Τα Χριστούγεννα του 2011 λίγο πριν από το 2012 είναι μια ανάσα έξω από την πόρτα μας. Μικρή δεν φανταζόμουν ότι, χρόνια αργότερα, σε δελτίο ειδήσεων, θα φανερωνόταν μέχρι και υπεύθυνη των ΕΛΤΑ, να διαβάζει γράμματα των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη. Με τον πονοκέφαλο να με έχει καθηλώσει, προς στιγμή σκέφτηκα ότι το Ράδιο Αρβύλα άρχισε νωρίτερα. Και όμως, η "ιεραποστολική" είδηση του κεντρικού δελτίου θύμισε ότι η φωνή των παιδιών μιλά τα "βασικά" με αφορμή τα Χριστούγεννα.
Με αφορμή τα Χριστούγεννα, λοιπόν, καθώς είμαστε προς αναζήτηση της αιτίας ή/και του νοήματος των εορτών, ιδού κάποιες ιδέες πώς τα χρήματα να μη δαπανηθούν απλώς αλλά να αξιοποιηθούν απλά και σε καλαίσθητα δώρα.
Όταν υπάρχει συνάντηση, υπάρχει και δώρο. Γι' αυτό και το Χριστουγεννιάτικο παζάρι των ΑΣΚΙ , για το οποίο δίνονται παρακάτω πληροφορίες, έρχεται επάνω στην ώρα...

*(φωτογραφία: τετράδια από την "α τετράγωνο" για σημειώσεις καιό,τι προκύψει
http://www.cartecoshop.gr/el/991/designer.aspx )




Χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίων και εκδηλώσεις των ΑΣΚΙ
22 και 23 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Βιβλία και ιδέες, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μελομακάρονα, λαχνοί και εκδηλώσεις! Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μαζί με τους Φίλους των ΑΣΚΙ, οργανώνουν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το καθιερωμένο παζάρι βιβλίων σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Από τις 11.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ για κουβέντα και μελέτη.
Είδη προς πώληση: βιβλία και περιοδικά, παλιά και νέα, λογοτεχνικά, πολιτικά και ιστορικά, και, ιδίως, σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις για τη σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα.
Παράλληλες εκδηλώσεις: ντοκιμαντέρ, συζητήσεις για την κρίση και την πολιτική γελοιογραφία, το διαδίκτυο και τους ιστότοπους για την Ιστορία.

ΠΕΜΠΤΗ 22 Δεκεμβρίου

ΠΡΩΙ: 12.30 Παρουσίαση του νέου κόμβου των ΑΣΚΙ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Ιστορίες στο διαδίκτυο. Ομιλητές: Νίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Νίκος Σαραντάκος.
Συντονίζει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 16.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ του Φερνάντο Σολάνας Μνήμες λεηλασίας (2004, 120΄) για την οικονομική κρίση του 2001 στην Αργεντινή. Σχολιάζουν η Μαρία Δαμηλάκου και ο Χρήστος Λούκος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 19.00 Συζήτηση με θέμα: Οικονομική κρίση και γελοιογραφία. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Καλαϊτζής, Βασίλης Καρδάσης, Προκόπης Παπαστράτης και Νίκος Φίλης. Θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 Δεκεμβρίου

ΠΡΩΙ: 12.30 Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κέντρου Ο Εμφύλιος στη Φλώρινα από τη σειρά Μαρτυρίες (ΑΣΚΙ-Βιβλιόραμα). Χαιρετισμός: Στρατής Μπουρνάζος. Ομιλητές: Σπύρος Ασδραχάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου και η κόρη του συγγραφέα Ανδριάνα Κέντρου. Συντονίστρια: Κατερίνα Πορφυρογένη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 18.00 Προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού Χούντα είναι. Θα περάσει; Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19.00, με τους Γιάνη Γιανουλόπουλο, Φώτο Λαμπρινό και Ηλία Νικολακόπουλο.

Αμέσως μετά θα γίνει η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς και πολλές εκπλήξεις.

No comments: