22.12.11

Χριστούγεννα; Κατεβαίνω τώρα.

Πού είμαστε; Στα Χριστούγεννα; Κατεβαίνω τώρα. Πότε πέρασε ο καιρός, από τις αρχές στα τέλη Δεκεμβρίου, απορώ. Έχω βραχεί και ας κρατούσα ομπρέλα. Ευχετήριες, όμως, κάρτες κόκκινων και πράσινων αποχρώσεων, από χθες μηρυκάζουν το έθιμο, μαζί και τις ευλογίες διευθυντών για Χαρούμενα Χριστούγεννα. Για την εταιρική κοινωνική εικόνα τι άλλο να δεις: από τα γένια του Αγίου Βασίλη μέχρι και τα μπαστουνάκια του, όλα ποιούν το καψερό σύνηθες.

Αλλού ωστόσο φαίνεται –και αποδεικνύεται- η εταιρική κοινωνική εικόνα. Στο κυριακάτικο Βήμα, ιδού η ανακοίνωση της Goldair. «Οι εταιρείες του ομίλου της Goldair αποφάσισαν αντί για ευχετήριες κάρτες και επαγγελματικά δώρα να συνδράμουν τα δημοτικά σχολεία 5ο και 22ο Κερατσινίου καθώς και την Μ. Κ. Ο «Κλίμακα».

Αυτές είναι αποφάσεις. Πού είναι οι υπόλοιπες εταιρείες; Μπράβο στην κίνηση της Goldair. Δεν χρειάζονται εκδηλώσεις, γουναρικών και αποφθεγμάτων, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραμιλούν στο δρόμο με το βλέμμα άδειο ή ψάχνουν από τα σκουπίδια μας. Δεν χρειάζονται μαζικές αποστολές καρτών μην τυχόν και δεν δείξουμε ότι μπορούμε κι εμείς. Μπορούμε αλλιώς.

Έχουμε Χριστούγεννα. Έχουμε γούρια, έχουμε…χαρά; Και τι δεν έχουμε. Ώρες μπροστά στον υπολογιστή και στο facebook, facecook, κυρίως να καταχωρείται τι θα γίνει στις γιορτές. Και να πω ότι απαγορεύτηκε το τσιγάρο, ώστε όλοι από τα καφέ αναγκάστηκαν να κλειστούν μπροστά στις οθόνες για να τσιγαρίζουν τα νέα τους…

Μα, το έγραψα και στο facebook. Δεν μπαίνεις. Νοσηρό το παράδειγμα. Σύζυγος πολύχρονος- πολύχρονος από τα χρόνια γάμου, για περαιτέρω δεν ξέρουμε- γράφει σαν να μιλά στη σύζυγο μόνο στο facebook και της κακιώνει που δεν το ανοίγει. Γράφει σαν να μιλά, δεν της μιλά. Εκεί που ο πατροπαράδοτος σύζυγος θα έπαιρνε τηλέφωνο, να δώσει και λίγο από τη φωνή του, στη γυναίκα του, τώρα ο techno cyber σύζυγος διαδικτύου επιδιώκει το δίκτυο του facebook. Τι φταίει; Μήπως ο φόβος να δωρίσεις τη φωνή σου είναι φόβος ότι η φωνή σου δεν θα ακουμπήσει αλλά θα ενοχλήσει τον άλλον; Και όπως ζούμε, σε ωράρια ρομπότ, ζούμε από την ιδέα του άλλου περισσότερο παρά με τη φυσική του παρουσία; Λυπηρό πολύ.

Αν είμαστε πάλι στην πολυτελή λυπηρή θέση, να μιλάμε για τιμές, αντί να κάνουμε κάτι άλλο, είναι γεγονός. Οι τιμές δεν κατεβαίνουν. Απεναντίας, οι ταμπέλες δεν συμβαδίζουν με το κλίμα των ημερών. Στο Μοναστηράκι, για παράδειγμα, γαλότσες από 75 έχουν 50 €. Ναι μεν έγινε έκπτωση, αλλά όχι της τάξης του 50%, όπως αναγραφόταν. Όμως, στον άνθρωπο που σφουγγαρίζει, τι να πεις και γιατί να πεις; Είναι εκεί και σφουγγαρίζει. Αυτό. «Αυτό» δεν είναι τόσο απλό, αφού ο σφουγγαρίστρας έχει, εντός ευρύτερου πλαισίου, ρόλο πρωθυπουργού, αν το δεις και αλλιώς. Το σπίτι, το κτίριο είναι τ’ αλλουνού… του μεγάλου.


Αγόρασαν τις ζωές μας αγορές, θα ήθελαν να μας κάνουν να αποδεχτούμε. Είμαστε στο μεγάλο παζάρι: του μεγαλούτσικου αφανούς, αφού πρόκειται για το κεφάλαιο, το σύστημα, το έξω από εμάς. Έξω από τα συνηθισμένα, εκτός πραγματικότητας, νέες μειώσεις θα ήθελαν να δεχτούμε. Στα 100 ευρώ, τα 20 να είναι στα αζήτητα και να συνεχίζουμε κανονικά. Γιατί, τα παζάρια, που προσφέρουν και συμφέρουν, πρέπει να είναι της κηδεμονίας Ε.Ε. του καναπέ αντί μιας Ε. Ε. των πολιτών. Κόντρα στις απαγορευμένες πύλες, της επικοινωνίας, μου έρχεται και μήνυμα, πως έχω έκπτωση 20% για κλήσεις ανά την Ευρώπη. Δεν ήξερα, να αφήσω τα email και να χρεωθώ με έκπτωση αλλά ευρωπαϊκά. Προπαντός ευρωπαϊκά.

Εντός συνόρων το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν ξέρω αν θα φανεί. Ακόμη και αν κάνουμε το περιβόητο «καθάρισμα της καμινάδας» που προτείνει ο Γιόζεφ Μπρόιερ ( Ακύλας Καραζήσης) στο Φρήντριχ Νίτσε (Νίκο Χατζόπουλο) στη διασκευή της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου στο Όταν έκλαψε ο Νίτσε, του Ίρβιν Γιάλομ- εκδ. Άγρα- και παίζεται στο Θέατρο «Θησείον», Τουρναβίτου 7. Το καθάρισμα της καμινάδας, το μεγάλο στοίχημα. Τα μωρά θα μπορούσαν.

Στοίχημα όμως πως τα παζάρια γίνονται και για να επαναλαμβάνονται. Ένα ακόμη, είναι σε εξέλιξη από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και ισχύει μέχρι και τις 31 του Δεκέμβρη! Διατίθενται ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ 2,3,4,5,7 & 10 ΕΥΡΩ και πολλές άλλες προσφορές.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣΟΛΩΝΟΣ 133, 2ος όροφος

12:00 - 20:00 μ.μ.

Και άλλα νέα, τώρα, για να βγαίνουμε υπό περιορισμό και υπό παρακολούθηση βεβαίως:
Πανελλήνιους διαγωνισμούς για τη συγγραφή - εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά προκηρύσσει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα. Παράλληλα θα χορηγήσει βραβεία σε φορείς και πρόσωπα που καλλιεργούν την νεανική και παιδική φιλαγνωσία και λογοτεχνία. Υποψηφιότητες υποβάλλονται μέχρι 27 Ιανουαρίου 2012, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
http://www.greekibby.gr/products5.php?wh=1&lang=1&the1id=17&the2id=18&theid=18&open1=17&open2=18
Άντε, Καλές μας Γιορτές ( από την ευχή ας μείνει το «μας» τουλάχιστον έστω και κατά φαντασίαν μαζί…προτιμότερο από κατά φαντασίαν ασθενείς). Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Καραζήση και του Χατζόπουλου, ενώ απέξω έριχνε τουλούμια.

No comments: