17.1.12

Επάγγελμα παρουσιάστρια;

Οι μέρες ήταν δύσκολες. Μας έπιασαν τα κρύα. Ήρθαν ξανά οι απεργίες. Ο Αυγείας τα θαλάσσωσε νωρίς. Στα δικά μας τώρα, κοντά στα αυγά και στα γιαούρτια, καλός είναι και ο Γκούφυ, φέτος, την Αποκριά, αν ο ήλιος μας φερθεί καλά. Τα εστιατόρια θα γέμιζαν ταμείο, οι πολιτικοί μασκέ δεν θα ξεφούρνιζαν κουβέντες ούτε γι’ αστείο. Μάσα και ταραμάς. Όλοι την έκαναν μασκοποτείο. Γιατί όχι και την Αποκριά;


Και πάλι, ο άξιος παραπόνων, κ. Κουλούρης, επειδή τάχα του προσάπτουν ότι είναι της μόδας eye liner, μίλησε ανοιχτά. Παρότρυνε να του τραβήξουν τα βλέφαρα. Το άλλο με τα αυτιά και τον εξωγήινο, άραγε, το έχει μάθει; Η γυναίκα του εξωγήινου, η καημένη, είδε και απόειδε από το τράβηγμα ..

Κάτι χαρμόσυνο τουλάχιστον ας μας μείνει. Πήξαμε από την πολλή τηλεοπτική επανάληψη. Ας βρεθεί μια καινοτομία. Να, όπως για τους αγώνες πόκερ, έως πρότινος χρειαζόταν ξενάγηση, ας κάνουμε μια ξενάγηση γκελ μπουρντά γιαβρί μου. Ας προταθεί μια νέα θέση παρουσιάστριας πριν από κάθε τούρκικο. Θα δοθεί κίνητρο και για μια νέα θέση εργασίας στην ελληνική τηλεόραση. Και επειδή πρόταση μισή, πρόταση κουτσή, προτεινόμενη παρουσιάστρια διαφωτισμού, σε mission τούρκικο και με αέρα ανατολής, ιδού την έχω: υποψήφια η Άντζελα Δημητρίου. Αναρωτήθηκε, πράγματι, μήπως η ζωή μας είναι πίνακες ή από πίνακες, τέλος πάντων…Το λοιπόν, στα τούρκικα με πληθώρα σκηνών, πιατικών, μακελειών, από πίνακα άλλο τίποτα. Έχεις να μιλάς με τις ώρες. Όλα κρίνονται στην πολυτέλεια, ποια λεπτομέρεια;

Και η ΕΡΤ ακόμη, αυτό το πολιτιστικό κανάλι που «έχει γούστο», και στις επαναλήψεις, το παλεύει προς την ίδια κατεύθυνση. Για την πολυτέλεια των τηλεθεατών της, να νανουρίζονται με εκπομπές της Πρωταπριλιάς και ο χρόνος να ξεκλειδώνει. Χωρίς κενά μνήμης, αλλά με καινά φαντασίας. Καθώς, ο χρόνος καταγράφει πολλές φορές περίεργους λόγους. Η Μπήλιω Τσουκαλά, στην εκπομπή πρωταπριλιάς, -που προβλήθηκε 13 Ιανουαρίου- εύχεται στο συνεργάτη της, Χρ. Π., να μη φύγει για την Ιταλία. Αλλά αν φύγει, εκεί στη Rai που θα πάει, του στέλνει μήνυμα: να βρεις μια παρουσιάστρια, που να είναι «το ίδιο γλυκιά και συνεργάσιμη όπως εγώ»…έτσι είναι. Στην ΕΡΤ πάντα ήξεραν τον καλό τον έπαινο.

Επαίνους, όμως, έχει και η ιδιωτική τηλεόραση. 10 χρόνια εμπειρίας για τη Νάντια Μπουλέ απέφεραν σημαντικά και μάλιστα ήταν διαβατήριο για την παρουσίαση αυτού του -διεθνούς φήμης και πανδαισίας- τηλεπαιχνιδιού με ντόπιες κατσαρίδες, κότες, φίδια και ποντίκια. Άντε και με χέλια. Είσαι για χέλια, σαν να λέγαμε.

Γνωστό το ζήτημα: πώς να κάνεις αυτό το επάγγελμα παρουσιάστρια, αν δεν είσαι του κουτιού. Του χαζό-κουτιού, πλέον, όταν προσποιείσαι ότι είσαι και το πετυχαίνεις, τότε στοιχηματίζεις τις δυνατότητές σου.
Όλα είναι επιλογές. Καθρέφτης ή χάρτης; Ματαιοδοξία ή δυνατότητα;

*φωτογραφία: Νεπάλ, 2011

No comments: