11.4.12

“The Greek Monsters” στο Μουσείο Μπενάκη, 26/4


THE GREEK MONSTERS by BEETROOT DESIGN + partners
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς

Εγκαίνια: 26 Απριλίου 2012

Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου – 29 Ιουλίου 2012



Η έκθεση “The Greek Monsters” by Beetroot + partners, αποτελείται από εκθέματα τα οποία ως προς την αισθητική τους βασίζονται στην αυθεντική εικονογράφηση της Beetroot για το βιβλίο «Τα Παρεξηγημένα Τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας» σε νέο-μελανόμορφο ρυθμό. Συγκεκριμένα αποτελείται από εγκαταστάσεις, τρισδιάστατα γλυπτά (μεταξύ άλλων το άγαλμα ενός Μινώταυρου ύψους τριών μέτρων), ειδώλια, στένσιλ ζωγραφικά γκράφιτι υπό μορφή σύγχρονων ζωφόρων, κ.τ.λ. αλλά και ψηφιακά «αόρατα» τέρατα που εμφανίζονται, συμπληρώνονται ή αποκτούν ζωή μέσα από «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές όπως tablets και smartphones.

Πλάι σε κάθε ένα από τα εκθέματα υπάρχουν υπομνήματα στα οποία, αντί να παρατίθενται πληροφορίες για την προέλευση, την ιστορία ή την κατασκευή τους, θα αναγράφονται πρωτότυπα ποιήματα για τη φιλοσοφία ή την πρακτική που συμβολίζουν (π.χ. την αυθεντικότητα, την ομαδικότητα κλπ).

Τα εκθέματα λειτουργούν σε ένα πρώτο επίπεδο ως σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα βασισμένα στην ελληνική μυθολογία αλλά σε δεύτερο, ως αφορμή για την παρουσίαση των συστατικών της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Η μυθολογία μας επανεξετάζεται υπό το νέο πρίσμα της ουσίας που κρύβει πίσω από το φανταστικό της περίβλημα και εδραιώνει εκ νέου τη θέση της ως κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού.

Τέλος, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα πολιτικό-οικονομική εποχή, το σχόλιο της έκθεσης είναι περισσότερο από σαφές. Τα «ελληνικά τέρατα» είναι η πιο ξεκάθαρη αντιστροφή του «Φοβού τους Δαναούς…», εφόσον η αρνητική πρώτη εντύπωση κυοφορεί τελικά δημιουργία, αποφασιστικότητα και έργο.

No comments: