19.12.12

Αναζητώντας την αλήθεια, με τον Δημήτρη Κομνηνό


Το THEATROVICTORIA οργανώνει Σεμινάριο Υποκριτικής με τίτλο «Αναζητώντας την Αλήθεια» με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κομνηνό, από Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 και κάθε Πέμπτη έως την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013.  

Για το σεμινάριο θα επιλεχθούν 14 άτομα, κατόπιν ακροάσεως, 7 αγόρια και 7 κορίτσια απόφοιτοι δραματικών σχολών. 
Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013
Το σεμινάριο θα καταλήξει σε παράσταση που θα προκύψει από το υλικό του σεμινάριου και θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του THEATROVICTORIA την άνοιξη του 2013. 

Για το σεμινάριο: «AΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» 
- Ποιο είναι το αυθεντικό ΕΙΝΑΙ του ηθοποιού; 
- Πως γίνεται να ΕΙΣΑΙ ο ρόλος σου; 
- Πως δημιουργούνται ΓΝΗΣΙΕΣ καταστάσεις επί σκηνής; 

«Υποκριτική είναι η ικανότητα να δημιουργείς αληθινές σκέψεις και συναισθήματα μέσα από επινοημένες ή φανταστικές καταστάσεις» - Λ. Στράσμπεργκ 1982. 

Ο ηθοποιός έχει την τύχη να κάνει μια δουλειά που του επιτρέπει να δημιουργεί κάποιον άλλο κατ΄ομοίωση του. Που βρίσκεται όμως αυτός ο «άλλος» μέσα του; Πως τον προσεγγίζει; Η αναζήτηση της αλήθειας πάνω στη σκηνή είναι το θέμα του τρίμηνου σεμιναρίου υποκριτικής που προετοιμάζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός στο THEATROVICTORIA. 
Ο σκηνοθέτης θα βασιστεί πάνω στη μέθοδο Στράσμπεργκ αλλά θα εστιάσει στην ατομική πορεία προς τη διαμόρφωση ενός ρόλου απογυμνωμένου από τα βαρίδια και τις ανασφάλειες του ηθοποιού. Θα διερευνήσει, δηλαδή, τη διαδικασία της επικοινωνίας: τα ερεθίσματα, τα επίπεδα συνειδητότητας, τη συμπεριφορά, την τρωτότητα και το απροσδόκητο με τελικό στόχο τη σωματική και συναισθηματική διαθεσιμότητα του ηθοποιού έτσι ώστε να «είναι» αντί να «υποκρίνεται» πάνω στη σκηνή. 
Το σεμινάριο περιλαμβάνει συζήτηση, ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, σκηνές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, ενώ στο τέλος, το υλικό που θα προκύψει από το σεμινάριο, θα δεθεί σε μια παράσταση που θα παρουσιαστεί στο THEATROVICTORIA

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Κομνηνός γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει τα έργα ‘‘Καλοκαίρι και Καταχνιά’’ και ‘‘Γυάλινος Κόσμος’’ του Τεννεσσί Ουίλλιαμς που ανέβηκαν στο Κ.Θ.Β.Ε. και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραστάσεις. 
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα ‘‘Στους 90°C’’ της M. Norman (Επί Κολωνώ), ‘‘Φαλακρή Τραγουδίστρια’’ του Ε. Ιονέσκο (Επί Κολωνώ, Κ.Θ.Β.Ε., Βικτώρια),‘‘Σπιρτόκουτο’’ του Γ. Οικονομίδη (Βικτώρια), το οποίο απέσπασε το Βραβείο καλύτερου Νέου Ελληνικού Έργου στα Βραβεία Αθηνοράματος 2008, ‘‘Λόγω Φάτσας’’ του Γ. Διαλεγμένου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας) ‘‘Αυτό θα το Δούμε’’ του Τομ Στόπαρτ (Βικτώρια) και «Fucking Games» του Grae Cleugh (Βικτώρια). 
Το 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα 90°C. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τακτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (UNESCO). Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του THEATROVICTORIA. 

Πληροφορίες: Ακρόαση σεμιναρίου: Κυριακή 20 Ιανουαρίου & ώρα 11:00πμ 
Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2012 
Λήξη σεμιναρίου: Πέμπτη 25 Απριλίου 2012 
Κόστος σεμιναρίου: 60 € μηνιαίως Ημέρα & ώρα σεμιναρίου: κάθε Πέμπτη 15:30 – 19:30 
Χώρος : Κεντρική Σκηνή THEATROVICTORIA: 3ης Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5, Κυψέλη Tηλ. επικοινωνίας: 210 - 8233125

No comments: