29.1.13

Εδώ η ανάπτυξη, εδώ η καλή ‘‘είδηση’’…



O tempora, o mores! -που σημαίνει «Ω καιροί, ω ήθη»- ο Κικέρων συνήθιζε να λέει, σχολιάζοντας αρνητικά τα επικρατούντα ήθη. Πηγή, ότι η πατρότητα της φράσης αποδίδεται στον Κικέρωνα, είναι η τρίτη –και έγχρωμη- έκδοση του Λεξικού για το σχολείο και το γραφείο, από το Κέντρο Λεξικολογίας, του Γεωργίου Μπαμπινιώτη. Για τον καθηγητή, οι συστάσεις περιττεύουν.

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, ποιες ήταν οι συστάσεις των συντελεστών του καναλιού του Αμαρουσίου για το ρεπορτάζ, που διεξήχθη, σχετικά με την αραβική επένδυση στο περιβόητο χιονοδρομικό κέντρο στη Γκιόνα. Η είδηση παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ant1 της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου 2013. Έφτασαν στο σημείο να γελοιοποιήσουν μέχρι και επίσημους επαγγελματικούς παράγοντες, ζητώντας τη γνώμη τους επί του ευφάνταστου χιονοδρομικού. Πώς, λοιπόν, φτάσαμε μέχρι εδώ, στην ανάπτυξη και στην… καλή είδηση;

Επειδή πλέον υπάρχει το ψηφιακό χωριό των κακών-διαστρεβλωμένων-ειδήσεων. Επειδή όταν η κρίση γνώμης υπάρχει, η ελλιπής και φουριόζικη συμπεριφορά συνυπάρχει. Και επειδή, τελευταία, οι περικοπές των εξόδων εγκυμονούν την ανάθεση ρόλων στους φθηνότερους και ανεπαρκείς αναγνώστες εμπορίου, αντί για την ανάθεση σε γνώστες των θεμάτων που καλούνται να μεταδώσουν. Ακόμη χειρότερα, όμως, διαπιστώνεται η κρίση της ομαδικής δουλειάς. Διότι, αν έστω ένα μάτι, μία «ένσταση», για το ποια ήταν η πηγή του ρεπορτάζ, υπήρχε, το χοντροειδές λάθος της τηλεοπτικής προβολής θα είχε αποτραπεί.
  
Στο διαδίκτυο γραφόταν ότι «σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα», πρόκειται να δημιουργηθεί αυτό το χιονοδρομικό της Γκιόνας. Δεν διευκρινιζόταν, βέβαια, ποια ήταν τα εν λόγω δημοσιεύματα. Μόνη αλήθεια, η οποία προκύπτει μέσα από όλο αυτό το ψηφιακό-τηλεοπτικό ταξίδι της είδησης με το έλκηθρο της ανάπτυξης-σαν τα χιόνια-είναι ότι το «Κουλούρι» σημείωσε επιτυχία. Ενώ, το Κατάρ θα καταριέται πλέον η υπεύθυνη του «δημοσιογραφικού» ρεπερτορίου. Καθώς, δεν διάβασε την ταυτότητα της ηλεκτρονικής εφημερίδας, όπου διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «μοναδικές ειδήσεις από μια έμπειρη, ευφάνταστη δημοσιογραφική ομάδα». Πώς, επομένως, το ατόπημα να μην είναι απαράδεκτο;

Και, από την άλλη, πραγματικά αναρωτιέμαι πώς μπορείς να βασιστείς σε ένα μόνο ηλεκτρονικό τύπο προκειμένου να οργανώσεις και να προβάλεις ένα θέμα. Ώστε, δεν υπάρχουν ειδήσεις; Γίναμε τόσο ξενομανείς, ώστε αυτή η εξέλιξη εκθειάζει την αποθέωση της ξενομανίας για την αραβική ελπίδα; Όχι. Ειδήσεις υπάρχουν, άνθρωποι συνυπάρχουν. Μέσα σε όλα, το είδαμε και αυτό. 


No comments: